2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az alkotmánybírósághoz fordul a PNL a PSD által benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt

2020. augusztus 20. 15:39, utolsó frissítés: 15:39

Az alkotmánybírósághoz fordul a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a szociáldemokraták által benyújtott bizalmatlansági indítvány miatt - jelentette be csütörtökön Ludovic Orban.


A miniszterelnök azt mondta, a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kérik a taláros testülettől a bizalmatlansági indítvány benyújtása kapcsán, mert'precedens nélküli', hogy egy ilyen eljárást a parlamenti vakáció ideje alatt kezdeményezzenek.

A kormányfő úgy tudja, hogy az eredeti elképzelés szerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) a bizalmatlansági indítványt egyik rendkívüli szesszióban nyújtotta volna be, egy másikban olvasta volna fel, és egy harmadikban szavaztak volna róla, de 'meggondolták magukat', és meghosszabbították az eredetileg augusztus 20-áig tartó ülésszakot. Meglátása szerint az alkotmány 'betűje és szelleme szerint', bizalmatlansági indítványt kizárólag a rendes parlamenti ülésszak alatt lehet benyújtani. Úgy véli: a bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos procedúrát mindaddig fel kell függeszteni, amíg az alkotmánybíróság állást nem foglal az ügyben.

Orban azt mondja: a PSD 'az alkotmány iránti tisztelet hiányáról' tesz tanúbizonyságot.

A beadványt csütörtökön vagy pénteken nyújtják be az alkotmánybírósághoz - tette hozzá Orban.

PSD: Az alkotmánybírósági óvás liberális trükk


Az, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) az alkotmánybírósághoz fordul a bizalmatlansági indítvány benyújtása kapcsán nem más, mint egy trükk, amely néhány nappal meghosszabbítja kormányzásukat - olvasható a Szociáldemokrata Párt (PSD) csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

A dokumentum megismétli: a liberálisok kilenc hónapos kormányzása egészségügyi, gazdasági és szociális válságot eredményezett, ezért 'menniük kell'. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS