2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Marcel Ciolacut megválasztották a PSD elnökének

2020. augusztus 22. 16:51, utolsó frissítés: 17:07

Marcel Ciolacu képviselőt, eddigi megbízott elnököt választotta elnöknek a Szociáldemokrata Párt (PSD) szombati rendkívüli online kongresszusán. Az elnöki tisztségért Ciolacu mellett Eugen Teodorovici szenátor szállt versenybe.


Marcel CiolacuMarcel Ciolacu


A titkos szavazáson Marcel Ciolacu 1310 szavazatot kapott, Eugen Teodorovici-ra 91-en voksoltak, 49 szavazat érvénytelen volt. Ciolacu megnevezte a kongresszuson a párt vezető csapatát is, amelynek összetétele a következő: Gabriela Firea, Sorin Grindeanu, Paul Stănescu, Vasile Dâncu, Mihai Tudose, Olguţa Vasilescu, Gabriel Zetea, Radu Moldovan, Daniel Băluţă, Doina Fedorovici, Victor Negrescu, Decebal Făgădău, Ionuţ Pucheanu, Dragoş Benea, Claudiu Manda, Titus Corlăţean, Laurenţiu Nistor.

"Egy teljesen más hozzáállásra van szükség úgy a párton belül, mint azon kívül. Felelősebbnek kell lennünk a románok felé, hinnünk kell egymásban, támogatnunk kell egymást, és véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy bizalmatlanságot keltünk egymás között" - nyilatkozta Ciolacu megválasztása után a parlamentben.

Azt mondta: Paul Stănescuval együtt kilenc hónapig "türelmesen tartották az egyensúlyt a párton belül", nem siették el a választásokat, csak azért, hogy győzzenek, és úgy véli: sikerült megtalálniuk a párt szempontjából legjobb megoldásokat, az előttük álló "két nehéz vizsga" előtt.

❗ Viitorul PSD înseamnă apărarea valorilor în care credem: #solidaritate, #echitate și #șanseegale pentru toți!

❗...

Közzétette: Marcel Ciolacu – 2020. augusztus 22., szombat


A PSD rendkívüli kongresszusa jórészt online zajlik. A résztvevő küldöttek 39 területi szavazóközpontba gyűltek össze. Az általuk támogatott jelölt nevét kellett megjelöljék a lapon, amit aztán az adott a területi szavazóhelyiségekben számoltak meg. Az eredményt egy applikációba töltötték fel, majd országos szinten összesítették. A rendkívüli kongresszuson így több mint 1500 küldött vett részt. A kongresszus előtt Teodorovici egyébként azzal vádolta meg a mostani vezetést, hogy szabálytalanul szervezték meg a kongresszust, a bíróságon kérte, hogy halasszák el a kongresszust, de keresetét a bukaresti törvényszék pénteken elutasította.

A kongresszust indító felszólalásában Ciolacu a régi PSD-vel szakító párt vízióját írta le, például zéró toleranciát hirdetett a korrupcióval szemben. Ciolacu tavaly év végén vette át a párt vezetését ideiglenes elnökként Viorica Dăncilă volt miniszterelnöktől, aki a tavalyi novemberi elnökválasztás elvesztése után mondott le. Ciolacu tavaly május xxóta a képviselőház elnöki tisztségét is betölti, amelyet Liviu Dragnea volt PSD-elnöktől vett át, miután Dragneát korrupció miatt börtönbüntetésre ítélték. (agerpres/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS