2021. február 25. csütörtökGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Erdélyi színművészetis diákok is szolidaritásukról biztosították az SZFE hallgatóit és tanárait

2020. szeptember 03. 17:48, utolsó frissítés: 17:59

Szolidaritásukat fejezték ki a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és Film Kar jelenlegi és egykori hallgatói a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit és oktatóit iránt.


"Hiszünk az egyetemi autonómiában, amelyet az SZFE alapítványi intézménnyé való átszervezésének módja súlyosan sért. Kiállunk barátainkért és kollégáinkért! Kiállunk egymásért!" - olvasható a Facebookos bejegyzésükben.

SZOLIDARITÁSI NYILATKOZAT

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem és a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház és...

Közzétette: Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem HÖK – 2020. szeptember 3., csütörtök


Az SZFE hónapok óta húzódó alapítványi fenntartású intézménnyé való átszervezése körül akkor mérgesedett el végképp a helyzet, amikor múlt pénteken kiderült, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium az egyetem szenátusának minden fontos jogkörét elvette. Az új alapító okirat értelmében szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé nem dönthet saját működési szabályzatáról, nem szólhat bele a költségvetésbe, nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét, nem választhatja meg az egyetem rektorát, nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani, tehát gyakorlatilag az egyetem vezetését kizárták a döntéshozatalból, ami által sérül annak autonómiája. Erre a döntésre reagálva hétfőn lemondott a SZFE teljes vezetése, majd a hallgatók blokád alá helyezték az egyetem egyik épületét, amit addig áll szándékukban fenntartani, ameddig a tizenhárom pontba foglalt követelésük nem teljesül. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS