2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: megnéztük az iskolakezdésre közzétett térképen, hogy mire számíthatnak a magyar megyék tanintézményei

2020. szeptember 07. 12:37, utolsó frissítés: 14:16

Az Egészségügyi Minisztérium a honlapján közzétette a koronavírus-fertőzések adatait település szerinti leosztásban. Ezeknek az adatoknak a birtokában minden település eldöntheti, hogy szeptember 14-én hogyan kezdődhet el az oktatás a helyi tanintézményekben, figyelembe véve a zöld-sárga-piros forgatókönyveket. A települések teljes listája itt böngészhető!


Fotó: Egészségügyi minisztériumFotó: Egészségügyi minisztérium

A térkép nagyobb felbontásban!

A minisztérium a hétfői közleményében emlékeztet: e mutató alapján három forgatókönyv létezik a tanintézmények megnyitására. Ha az ezer lakosra jutó megbetegedések száma egy alatt van, akkor a zöld forgatókönyv érvényes, és megnyitnak az iskolák. Ha egy és három között van a mutató, akkor a sárga forgatókönyv szerint csak az elemi osztályok, illetve a nyolcadik és tizenkettedik osztályok tanulói vehetnek részt személyesen a tanórákon, a többi diák pedig 1-2 hetes rotációval online oktatásban részesül. Ha 3 feletti az érték, akkor a piros forgatókönyvet léptetik életbe, és az illető településen bezárnak az iskolák, és online térbe költözik a teljes tanítás.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szavai szerint a tanfelügyelőségek a megyei közegészségügyi hatóságokkal (DSP) összedolgozva maguk dönthetnek arról, hogy mely intézményekben kezdődhet meg az oktatás tizennegyedikén.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ő rendkívüli szükségességét érzi annak, hogy a fenti dátumon a beígérteknek megfelelően az ország minden iskolájában elkezdődhessen a tanév.

Monica Anisie oktatási miniszter szerint az iskolákat hétfőn tájékoztatja a megyei közegészségügyi igazgatóság arról, hogy az adott település járványadatai milyen tanévkezdést tesznek lehetővé. Ezt figyelembe véve az iskoláknak csütörtökig, szeptember 10-ig közölniük kell a szülőkkel, hogy szeptember 14-étől milyen formában kezdődik a tanítás. Eddig a dátumig az óvodákra vonatkozó döntéseket is nyilvánosságra hozzák.

----------

Frissítés:

Az összesítés szerint egész Románia területén mintegy 43 településen jut több, mint 3 fertőzött ezer lakosra, 410 településen 1és 3 között váltakozik az ezer főre jutó fertőzöttek száma, és 2728 településen nem éri el az 1-et.

A nyilvánosságra hozott adatokat elemezve, kiderül, hogy nincs egyetlen olyan erdélyi nagyváros sem, ahol piros zónába emelkedne a fertőzöttségi mutató. Vannak viszont bőven olyan települések, amelyek a sárga forgatókönyv szerint kell kezdjék a tanévet. Íme, a fontosabb erdélyi nagyvárosok mutatói: Gyulafehérvár – 1,11; Nagyvárad – 1,13; Brassó – 1,19; Csíkszereda – 1,21; Máramarossziget –1,28; Arad – 0,67; Beszterce – 0,58; Kolozsvár – 0,65; Sepsiszentgyörgy – 0,77; Marosvásárhely – 0,67; Zilah – 0,80; Szatmárnémeti – 0,40.

A magyar többségű megyék közül Maros megyében található az egyetlen település, ahol 3-nál több beteg jut ezer lakosra: Mezőmadarason 6,75 a fertőzöttségi mutató, ezért ott piros forgatókönyv szerint kell készülni a tanévkezdésre.

További települések Maros megyében, ahol nem lehet zöld forgatókönyv szerint kezdeni a tanévet:
Bonyha – 1,36; Balavásár – 1,53; Koronka – 1,08; Dózsa György – 1,01; Küküllőszéplak – 1,31; Mezőtóhát – 1,04.

Hargita megyei települések, ahol a sárga forgatókönyv fog érvényesülni:
Csíkszereda – 1,25; Csíkcsicsó – 1,04; Gyergyószárhegy – 1,11; Csíkszentmihály – 1,09; Csíkrákos – 1,89.

Kovászna megye települései, ahol sárga forgatókönyv szerint kell kezdeni a tanévet:
Kézdivásárhely – 1,37; Bodzaforduló – 1,28; Kökös – 1,95; Dobolló – 1,82; Gelence – 1,54; Gidófalva – 1,88; Mikóújfalu – 1,10; Maksa 1,62; Lemhény – 1,08; Kézdiszentkereszt – 1,75; Szitabodza – 1,04; Torja – 2,58.(G4Media.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS