2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Éhségsztrájkba kezdett a marosnémeti hőerőmű négy alkalmazottja

2020. szeptember 10. 16:56, utolsó frissítés: 16:56

Éhségsztrájkba kezdett csütörtökön a marosnémeti hőerőmű négy alkalmazottja, így tiltakozva az ellen, hogy hat hónapja nem kaptak kézhez bizonyos juttatásokat, valamint amiatt, hogy nem tudják, mire számítsanak a vajdahunyadi energetikai komplexum (CEH) újjászervezését illetően, amelyhez az ő munkahelyük is tartozik.

A tiltakozók a hőerőmű kapujában foglaltak helyet. Egészségügyi állapotukat egy mentőcsapat ügyeli fel a helyszínen.

Cristian Iştoc, a vajdahunyadi Szolidaritás szakszervezet elnöke közölte: a marosnémeti hőerőmű több mint kétszáz alkalmazottja négy napja tiltakozik már, és a villamosáram-termelés szünetel. Mivel az illetékes hatóságok mindeddig nem intézkedtek a munkakonfliktus megoldása érdekében, az alkalmazottak azt a következtetést vonták le, hogy a marosnémeti hőerőmű számára nem találtak megoldást, és az itt termelt elektromos áramot ezentúl import árammal fogják helyettesíteni.

A szakszervezet szerint március óta nem térítették meg az alkalmazottak ingázási költségeit, nem kaptak fűtéstámogatást és az élelmiszerjegyeket. A felgyűlt tartozás így már 3500-5500 lejre rúg alkalmazottanként.

A CEH vezetősége ugyanakkor nem tájékoztatta a szakszervezetet a tervezett újjászervezés programjáról, bizonytalannak érzik a munkahelyük jövőjét.

A marosnémeti erőműnél zajló sztrájk közvetlenül érinti Déva lakosságát is, ugyanis a termelés leállása miatt több mint 4000 lakás és több intézmény melegvíz-ellátása szünetel.

A vajdahunyadi energetikai komplexumhoz tartozó marosnémeti hőerőműnek körülbelül 700 alkalmazottja van. A komplexumot fizetésképtelenné nyilvánították a lupényi, lónyai, livazényi, zsilyvajdejvulkányi szénbányákkal, valamint a zsilymacesdparosenyi hőerőművel együtt.(agerpres)

Nyitókép: Club Feroviar

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS