2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Pénzügyi támogatásokat szavazott meg a tanévkezdés miatt a kormány

2020. szeptember 11. 09:29, utolsó frissítés: 09:31

Százmillió lejt különített el csütörtöki ülésén a kormány saját tartalékalapjából a tanfelügyelőségek számára, hogy készletet hozzanak létre laptopokból, táblagépekből, kamerákból és más olyan eszközökből, amelyek az online oktatáshoz szükségesek - jelentette be csütörtök késő este Ionel Dancă, a miniszterelnöki kabinet vezetője.

A felszerelést azok az iskolák kaphatják meg, amelyeknek nincsenek ilyen eszközeik, vagy esetleg elfogytak, mert nagyobb számban volt szükség rájuk, mint előre gondolták.

Ugyanakkor elfogadtak egy határozatot, amelynek értelmében ötszáz személyt lehet alkalmazni az óvodai és iskolai oktatásban.

A miniszterelnöki kabinet vezetője bejelentette az is, hogy a kormány memorandumot fogadott el csütörtöki, amelynek értelmében 3150 iskolát csatlakoztatnak az internethez. Dancă szerint összesen 5882 iskola nincs rácsatlakozva a világhálóra, ezek közül 3150 intézmény problémáját oldja meg a memorandum.

Korábban Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes bejelentette, hogy ugyancsak az iskolák internethez való csatlakozásáról, tárgyalásokat folytat a román távközlési hatóság (ANCOM) képviselőivel.

Emelett a kormány csütörtöki ülésén 1,34 milliárd lejt különített el egyes települések megsegítésére. A pénzt a kormány tartalékalapjából adják azoknak a településeknek, amelyek ezt igényelték kabinettől.

Az összeg fedezi többek között azokat a pluszkiadásokat, amelyeket a polgármesteri hivatalok kénytelenek voltak eszközölni a koronavírus-járvány kapcsán, beleértve az intézményes karanténokkal kapcsolatos kiadásokat is, és kompenzálja egy részét annak a bevételeknek, amely a járvány miatt tevékenységüket felfüggesztő cégek adójából származott volna - magyarázta Dancă.

A kormány ugyanakkor húszmillió lejt különített el egyes természeti csapások által sújtott települések megsegítésére is. (agerpres)

Nyitókép: Románia Kormánya

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS