2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Romániai színházigazgatók is kiálltak az SZFE függetlensége mellett

2020. szeptember 12. 10:07, utolsó frissítés: 10:22

A romániai színházi és zenei előadó-művészeti szervezetek igazgatói is nyílt levélben álltak ki a függetlenségükért küzdő budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) tanárai és hallgatói mellett.

Az SZFE Facebook-oldalán közzétett nyílt levél szerint az igazgatók szomorúan és aggodalommal tekintenek „arra a durva beavatkozásra, amely a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem szervezeti felépítésében történt, s amely által az Egyetem vezetését egy olyan alapítványra ruházták át, amelynek a kuratóriumát politikai szempontok alapján nevezték ki”.

„Úgy gondoljuk, hogy az államnak kötelessége támogatni az egyetemi művészképzést, és mindennél fontosabb, hogy az Egyetem megőrizhesse autonómiáját, az akadémiai szabadságot és a szólás szabadságát, anélkül, hogy bármely politikai párt ráerőltethetné programját és anélkül, hogy csatlakoznia kellene bárminemű politikai doktrínához. Hisszük, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem életébe történt ilyen mérvű beavatkozás károsan érinti a teljes kulturális életet. Csatlakozunk azon személyekhez és intézményekhez az európai kultúra térségéből, akik szolidaritásukról biztosították a SZFE hallgatóit és Szenátusát”- áll a nyílt levél szövegében.

Az aláírók között ott van Gáspárik Attila, A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója, Bocsárdi László, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház igazgatója és Kányády Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója is.

Az aláírok teljes névsora megtekinthető a Facebook-bejegyzésben:

NYÍLT LEVÉL

Mi, a romániai színházi és zenei előadó-művészeti szervezetek igazgatói, támogatásunkról biztosítjuk a...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 11., péntek
(hírszerk.)

Nyitóképen az elfoglalt SZFE bejárata (Budapest, Vas utca, 2020. szeptember 2., fotó: az SZFE hallgatói önkormányzatának Facebook-oldala.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS