2020. november 25. szerdaKatalin, Katinka
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Declic észrevette, hogy eltűntek a „nagy korrupciós ügyek” a DNA háza tájáról, levelet írtak

2020. szeptember 14. 13:22, utolsó frissítés: 13:22

A Declic közösség a honlapján tett közzé egy felhívást, amiben arra kérik Crin Bologa DNA-főügyészt, Klaus Johannis államfőt és Cătălin Predoiu igazságügyi minisztert, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészségnél (DNA) indítsák be újra a korrupcióellenes harc motorját. A nyílt levél mellé egy online petíciót is mellékeltek, amit alá lehet írni.


„Mi, ennek a petíciónak az aláírói azt kérjük, hogy indítsák újra az Országos Korrupcióellenes Ügyészség motorját, hogy az felülvizsgálhassa az újabb korrupciós ügyeket. Kérjük a DNA főügyészét, hogy elemezze ki a folyamatban lévő dossziékat, azokat pedig terjessze az ügyészek elé, hogy azok hatékonyan végezhessék a munkájukat”- írják, majd kifejezik aggodalmukat amiatt, hogy egy elit ügyészséggel rendelkező intézmény „kicsinyes simliskedések után nyomoz”, miközben ügyet sem vetnek a nagy korrupciós esetekre.

„Nehezen tudjuk elhinni, hogy egyszerre csak eltűnt a korrupció a legmagasabb szintekről”- írják, majd hozzáteszik azt is, hogy az ilyen országos ügyek miatt korábban hónapokig képesek voltak utcára vonulni.

Azt szeretnék, ha a DNA folytatná azt az elkötelezett korrupcióellenes harcot, amit 2013 és 2018 között folyatott, aminek következtében 68 tisztviselőt sikerült bíróság elé állítani, ebből pedig 37-et el is ítéltek. Az elítéltek között van 9 exminiszter, 21 volt parlamenti képviselő, 6 egykori szenátor és 1 volt EP-képviselő is.

Úgy vélik, hogy amióta Crin Bologa vezeti a szervezetet teljesen eltűntek az országos korrupciós ügyek, és a DNA csak olyan esetekkel foglalkozik, amik inkább a helyi hatóságok hatáskörébe tartoznának. Úgy vélik, hogy az államfőnek és az igazságügyi miniszternek alaposan ki kellene elemeznie a DNA-főügyész eddigi munkáját. (hírszerk.)


Nyitókép: Ivana Divišová képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS