2021. január 20. szerdaFábián, Sebestyén
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bár kapnak, akiknél nincs, de azért Arafat szerint mindenki vigyen magával maszkot az urnákhoz

2020. szeptember 14. 16:26, utolsó frissítés: 16:26

Raed Arafat belügyi államtitkár, az országos katasztrófavédelem vezetője hétfőn úgy nyilatkozott, az urnákhoz járuló szavazópolgároknak tanácsos otthonról vitt maszkot viselni.


A kormányülés végén Arafat azt mondta, 'tudomása szerint' kapnak szájmaszkot azok a választópolgárok, akiknél véletlenül nincs ilyen eszköz, de ő azt javasolja, hogy mindenki vigyen maszkot otthonról, amikor szavazni indul. Sőt, tette hozzá kérdésre válaszolva, azt is tanácsolja, hogy saját írószert is vigyen mindenki magával, amit csak ő fog meg, hogy ezzel is csökkentsék a fertőzésveszélyt.

Raed Arafat ugyanakkor figyelmeztetett, hogy a szavazóhelyiségben egy rövid időre fel kell majd fedni az arcot, mert csak így lehetséges a személyazonosság bizonyítása.

Amennyiben valaki nem hajlandó maszkot viselni, vagy éppen nem hajlandó levenni a maszkját a személyazonosság bizonyítás végett, az számíthat arra, hogy a szavazóbizottság nem fogja beengedni a szavazóhelyiségbe.

'Aki nem akarja betartani a szabályokat - megtörténhet, hogy azt nem engedik be a bizottság tagjai' - fogalmazott az államtitkár.

Azt is elmondta: külön fogják megszámolni a fertőzött személyektől begyűjtött szavazólapokat, és az ezt végző szavazóbiztosok 'védelemben' részesülnek majd.

A mozgóurnát először azokhoz viszik ki, akik más betegség vagy mozgáskorlátozottság miatt nem tudnak elmenni szavazni, és csak ezt követően kerülnek sorra a koronavírusos vagy karanténban levő személyek.

A kormányülés kezdetén Ludovic Orban miniszterelnök jelentette be, hogy szeptember 15-étől további 30 nappal hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet, az erre vonatkozó határozatot a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályzattal együtt hétfői ülésén fogadja el a kormány.(agerpres)

Nyitókép: Pro TV/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS