2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis a Trianon-törvény felülvizsgálatára szólította fel a parlamentet

2020. szeptember 15. 15:35, utolsó frissítés: 16:41

Klaus Johannis államfő kedden kedden visszaküldte a parlamentnek a június 4-ét a trianoni békeszerződés emléknapjává tévő törvénytervezetet, és azt kérte, hogy azt vizsgálják felül.


Klaus Johannis államfő korábban már alkotmányossági kifogást is emelt a törvény ellen, ám azt a taláros testület elutasította.

A törvényt néhány PSD-s képviselő nyújtotta be korábban, fő kezdeményezője pedig a magyarellenességéről ismert Titus Corlățean volt külügyminiszter. A törvény szerint a helyi és központi hatóságoknak „tudományos és kulturális programokkal” kellene erősítsék ezen a napon „trianoni döntés jelentőségét”.

Az elnök mostani indoklása szerint a parlament által elfogadott törvény számos kritikát váltott ki a szakértők, a nem kormányzati szervek és a civil szervezetek részéről egyaránt. Az államfő úgy véli, a civil társadalomból érkező reakciókból azt a következtetést kell levonni, hogy az elfogadott törvény nem képviseli egy nyilvános konzultáció hiteles és következetes folyamatának az eredményét.

Az államfő úgy vélte, az lenne a helyes, ha szakértők bevonásával a kérdésről széleskörű konzultációt folytatnának.

Hírünket frissítjük!

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS