2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megszólalt a Sapientia volt oktatója, aki a nőismerősét bántalmazta: „bocsánatot szeretnék kérni”

2020. szeptember 16. 14:21, utolsó frissítés: 15:41

Bocsánatot szeretnék kérni a fájdalomért. Ha enyhíteni tudnék rajta, megtenném” – írta a közösségi médiában egy nyilvános bejegyzésében a Sapientia - Erdélyi Magyar Tudományegyetem volt tanársegédje, Boné Ferenc, aki több mint egy hónappal ezelőtt a nyílt utcán súlyosan bántalmazta egyik nőismerősét.

„Azért írom ezt, mert tartozom vele. Annak, akinek szenvednie kellett miattam, és azoknak, akiknek, közvetett módon, de nehezebbé tettem az életét. Bocsánatot szeretnék kérni a fájdalomért. Ha enyhíteni tudnék rajta, megtenném. Sajnos ehhez sokkal korábban kellett volna változtatni a dolgok menetén, felfedezni a feszültség gócpontjait, és a kellő felelősséggel kezelni őket. Belátni, hogy megfelelő segítség nélkül nem szabad továbbmenni, megérteni, hogy a hiba forrása bennem van, és nem a körülményekben, még akkor sem, ha ezek hosszú évek óta rosszul alakultak. A rossz döntések, amelyekkel az elmúlt évek során egyre nehezebb, egyre elszigeteltebb helyzetbe sodortam magam, nem jelenthették, hogy megszűnt a felelősség, amellyel a körülöttem állóknak tartoztam. És amivel továbbra is tartozom. Nekem egyedül kellett volna megelőznöm mindezt.” – áll a bejegyzésben.

Azért írom ezt, mert tartozom vele. Annak, akinek szenvednie kellett miattam, és azoknak, akiknek, közvetett módon, de...

Közzétette: Boné Ferenc – 2020. szeptember 16., szerda


Az esetben agresszorként szereplő Boné Ferenc ellen az ügyészség bűnügyi nyomozást indított, a vádlott minőségben kihallgatták. Az esetet a hatóság megalapozottnak találta, így jelenleg súlyos testi sértés ügyében, a btk. 193. cikkelyének 2-ik bekezdése alapján folytatódik a hatósági nyomozás.

A Sapientia EMTE vezetősége, amint tudomást szerzett a bántalmazásról, közleményben határolódott el alkalmazottjától: „Az egyetem akadémiai közössége teljes mértékben elítéli, az oktatói státussal ellentétesnek és az egyetemi tanári, emberi értékekkel össze nem egyeztethetőnek tartja B.F. magatartását és cselekedeteit, elhatárolódik a történtektől, és egyszersmind együttérzését fejezi ki az áldozattal szemben” – állt az közleményben.

Az egyetem kolozsvári karának dékánja határozott álláspontot fogalmazott meg az ügyben: amennyiben a történtek valósak, annyiban „az illető kollégának sajnos többet nincs mit keresnie a hallgatók előtt”. Ehhez még hozzátette: „Adott esetben várom az oktató kolléga felmondását, ha úgy gondolja, hogy ez az ildomosabb” - nyilatkozta akkor a Transindex megkeresésére az intézetvezető.

Boné Ferenc az egyetem közleménye szerint élt is ezzel a lehetőséggel, és augusztus 18-án benyújtotta munkaszerződése azonnali felbontására irányuló kérelmét, amelyet az egyetem elfogadott. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS