2020. szeptember 30. szerdaJeromos
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A Nép Ügyvédje szerint a kiszabott bírságok mennyisége azt mutatja, hogy valami nincs rendben az országban

2020. szeptember 16. 15:03, utolsó frissítés: 15:03

Renate Weber, a Nép Ügyvédje szerdán arra figyelmeztetett, hogy a jog-és szabadságkorlátozó intézkedések csak korlátozott időtartamra lehetnek hatályosak az alkotmány értelmében, és hogy a COVID-19 járvány indokolta veszélyhelyzetet 'egyre csak hosszabbítják'.

'Abban a helyzetben vagyunk, hogy a veszélyhelyzetet hónapról-hónapra egyre csak hosszabbítják. Nekünk nincs egyértelmű jogszabályunk arra vonatkozóan, mi a maximális határérték. Kérdem én: ha a járvány még két és fél, három évig tart, mindez idő alatt veszélyhelyzet lesz érvényben? Mert az alkotmány korlátozott időtartamra teszi lehetségessé a jog- és szabadságkorlátozó intézkedéseket' - figyelmeztetett a Nép Ügyvédje a 2020. március 16-a és szeptember 10-e közötti időszakra vonatkozó beszámolójában.

Arra az újságírói kérdésre, hogy véleménye szerint mekkora időszakra kellene engedélyezni a jog- és szabadságkorlátozást, Weber azt felelte, hogy ennek eldöntése a parlament hatáskörébe tartozik, de a tervezet kidolgozásához egészségügyi és emberjogi szakértők, valamint alkotmányjogászok konzultációjára van szükség.

A Nép Ügyvédje szerint kérdéses, hogy miért Romániában szabták ki a legtöbb bírságot a járványügyi szabályok áthágása miatt. 'Valami magyarázat van arra, hogy miért Romániában volt a legtöbb bírság? Nem mi vagyunk a legnépesebb európai ország. 310.000 bírság, 120 millió euró értékben. Ez a tény arra enged következtetni, hogy valami nincs rendben, hisz önök is tudják, mekkorák a jövedelmek' - mondta Renate Weber.

Hozzátette: az a félelme, hogy nem azokat büntették meg, akik valóban súlyos szabálysértést követtek el, hanem - ahogy az gyakran lenni szokott - sokszor az elesett rétegekhez tartozó személyeket sújtották pénzbírsággal.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS