2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A MÚRE állást foglalt az újságírók kampányban való politikai szerepvállalása ellen

2020. szeptember 18. 15:54, utolsó frissítés: 16:19

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) szeptember 15-i keltezéssel állásfoglalást adott ki annak kapcsán, hogy tapasztalataik szerint több hazai magyar újságíró tevékenysége ideiglenes felfüggesztése nélkül, aktívan vesz részt politikai alakulatok vagy független jelöltek választási kampányában. Mint írják, ez aggodalommal tölti el az újságírói érdekvédelmi szervezetet. Idézzük az állásfoglalásból:

"A MÚRE 2004 óta következetesen száll síkra azért, hogy a romániai magyar újságírói szakma hitelének és tekintélyének megőrzéséért a hazai írott és elektronikus médiában dolgozó valamennyi újságíró, politikai szerepvállalása idejére függessze fel újságírói tevékenységét.

A MÚRE politikai szerepvállalásnak tekinti a mandátummal elnyert bárminemű politikai tisztséget, a jelöltséget, a közigazgatásban, a pártokban és más politikai szervezetekben vállalt tisztséget, a pártok helyi vagy országos kampánystábjában betöltött szerepet és tevékenységet.

Hangsúlyozva a pártatlan, kiegyensúlyozott újságírás szükségességét, a névvel, hanggal, arccal vállalt anyagok kampányidőszakban történő közzétételét, az érintettek részéről, a média hatalmával való visszaélésnek tekintjük, a névtelenségbe vagy az álnév mögé való rejtőzést pedig a médiafogyasztó közönség megtévesztési kísérletének tartjuk.

Az újságíró szabad véleménynyilvánítási joga nem korlátozható, de a megszerzett mandátummal vagy tisztséggel járó politikai érdek összeegyeztethetetlen és összeférhetetlen az újságírói etikai kódex által is előírt, pártatlan, kiegyensúlyozott újságírás elvével. Jelen ajánlás figyelmen kívül hagyása nemcsak az érintettek szakmai hitelességének megkérdőjelezését eredményezheti, hanem a romániai magyar újságíró társadalom negatív megítéléséhez vezethet." (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS