2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Ötven éve nem apadt annyit a Techirghiol-tó szintje, mint a mostani szárazság alatt

2020. szeptember 21. 12:30, utolsó frissítés: 12:36

A dobrudzsai aszály a Techirghiol-tóra is igen nagy hatással volt, ugyanis egy méterrel csökkent a tó szintje. Ilyen nagy visszaesésre még nem volt példa az elmúlt 50 évben – írják a hatóságok.

A szakértők a helyszíni jelentésekben megállapították, az elmúlt évek éghajlatváltozása nagyban érinti a dobrudzsai térséget. A csapadékhiány, a magas átlaghőmérsékelt mind hozzájárult a tó párolgási folyamatának felgyorsításához.

Egy másik fontos tényező, hogy az öntözőrendszerek leálltak, így a mezőgazdasági területekről (amelyek magasabban vannak a tó szintjénél) nem folyt át a víz a tóba, így az még a ’70-es évek szintjére apadt, amikor nem voltak öntözőrendszerek szerelve.Románia az elmúlt 100 év egyik legnagyobb szárazságát szenvedi el idén a klímaváltozás miatt, egyes felmérések szerint az idei szárazság a koronavírus-járvány mellett további csapásokat mér majd az ország gazdaságára és a termelőket jelentős összegektől fogja megfosztani. Két dobrudzsai település gazdái is „VIZET KÉRÜNK” felirattal jelezték a hatóságok felé, hogy a szántóföldek teljesen kiszáradtak.

Romániában manapság hozzávetőleg 100 ezer hektár termőföldet öntöznek, míg a termelés kb. 1 millió hektáron folyik. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS