2020. október 20. keddVendel
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem tetszik az EMSZ vezetőségének, hogy Budapestről az RMDSZ-t támogatják a helyhatósági választásokon

2020. szeptember 21. 14:01, utolsó frissítés: 16:58

Mezei János, a Magyar Polgári Párt elnöke, és Csomortányi "Karlendítő" István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke Csíkcsomortánban tartott közös fórumbeszélgetést a szeptemberi 27-ei önkormányzati választások kapcsán.

Mezei János kifejtette, az egyik legalapvetőbb jogot, a szabadságot kérdőjelezi meg, aki arra biztat, hogy számoljuk fel a választás szabadságát. „Az erdélyi magyarság már megtapasztalta a saját közösségén belül, hogy mit jelent az egypártrendszer. Hatalmi gőgöt, arroganciát és kiszolgáltatottságot hoz” – jelentette ki Mezei.

A Hargita megyei tanács elnökjelöltje úgy vélekedett, a választás szabadságának megteremtésével nyert a közösség, és működőképes a politikai versenyen alapuló rendszer. „Képzeljék el, milyen választás lehet az – és saját magunkkal példázódom – hogyha csak az Erdélyi Magyar Szövetség jelöltjeire lehetne szavazni” – mutatott rá Mezei. Hozzátette: valami ehhez hasonló „visszás javaslatok” hangzottak el az RMDSZ javára a napokban.

„Korteskedni persze lehet, hiszen választási kampány van. De ez nem jelentheti a demokrácia megtiprását, a választás szabadságának felszámolását. Tanácsosaink, polgármestereink példája igazolja, lehet eredményesen dolgozni akkor is, ha nem egyszínű a politikai paletta. Erős önkormányzatokra, rátermett polgármesterekre van szükség ahhoz, hogy erősödjön és megmaradjon a közösségünk. Erre a munkára vállalkoznak jelöltjeink!” – üzente Mezei János.

Csomortányi István szerint az egyik „legszebb és legfontosabb” erdélyi hagyomány, hogy a Székelyföldön, Belső-Erdélyben és a Partiumban is a helyiek választják a helyi vezetőket. „Sokféle elnyomásnak, külső hatalomnak voltunk kitéve, sokszor kényszerítettek ránk olyan országos vezetőket, akiket nem akartunk, de szinte soha nem fordult az elő, hogy a helyi vezetőinket ne mi magunk válasszuk meg” – emlékeztetett Csomortányi. A Néppárt elnöke szerint nehezednek az érdekérvényesítés keretei Bukarestben, ezért különösen fontos, hogy milyen helyi döntések születnek, minden magyar vezetésű önkormányzat a közösség „védőbástyája” kell legyen.

Csomortányi István úgy vélekedett, csak a kommunizmus éveiben történt meg, hogy egy személyre lehetett voksolni, de az „nem választás volt, hanem szavazás”. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS