2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

A marosnémeti hőerőmű 15 napja áll, szinte 5 ezer dévai háztartás függ tőle

2020. szeptember 22. 09:28, utolsó frissítés: 09:33

A marosnémeti hőerőmű alkalmazottjai közül több szakszervezeti tag tüntetett hétfő délután a Hunyad megyei prefektúra épülete előtt.

Cristian Iştoc, a Szolidaritás szakszervezet elnöke úgy nyilatkozott: azért tüntetnek a kormányképviselet dévai székháza előtt, hogy felhívják a figyelmet: 4700 dévai háztartás és 300 közintézmény függ a marosnémeti erőműtől, mert a központi fűtési hálózatra vannak csatlakoztatva. "A marosnémeti hőerőmű 15 napja áll, és mindez idő alatt egyetlen kormányzati képviselő sem vette a fáradságot, hogy eljöjjön az üzem kapujáig, beszélni a tüntetőkkel, az alkalmazottak képviselőivel vagy a vajdahunyadi energetikai komplexum vezetőségével" - mondta Iştoc.

A szakszervezeti vezető további tüntetéseket helyezett kilátásba, ha nem oldják meg az intézmény gondjait és nem biztosítják a működéshez szükséges szénmennyiséget.

A marosnémeti hőerőmű szeptember 6-a óta nem üzemel, mivel nem volt raktáron a működéshez szükséges szén. Szeptember 7-én spontán tiltakozásba kezdett az alkalmazottak egy csoportja. A tiltakozók nehezményezték, hogy hat hónapja nem kaptak kézhez bizonyos juttatásokat, a felgyűlt bérhátrálék alkalmazottanként 3500 - 5500 lejre nőtt.

A vajdahunyadi energetikai komplexumhoz tartozó marosnémeti hőerőműnek körülbelül 700 alkalmazottja van. A komplexumot fizetésképtelenné nyilvánították a lupényi, lónyai, livazényi, zsilyvajdejvulkányi szénbányákkal, valamint a zsilymacesdparosenyi hőerőművel együtt.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS