2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Giorgiana Hosu távozik a DIICOT éléről

2020. szeptember 25. 09:26, utolsó frissítés: 09:26

Lemond tisztségéről a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség (DIICOT) vezetője, Giorgiana Hosu - tájékoztatott csütörtök este az igazságügyi minisztérium.

A szaktárca arról tájékoztatta a sajtót, hogy Cătălin Predoiu igazságügyi miniszter csütörtök este megbeszélést tartott Giorgiana Hosuval és a DIICOT helyettes főügyészével, Oana Daniela Pâţuval.

A találkozó során Giorgiana Hosu közölte a miniszterrel, hogy lemond a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség élén betöltött tisztségéről. Döntését már ismertette a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács ügyészi részlegével is.

Az igazságügyi minisztérium szerint Hosu azzal indokolta döntését, hogy óvni szeretné a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyészség hitelét.

A DIICOT vezetését Oana Daniela Pâţu helyettes főügyész látja el a továbbiakban.

Giorgiana Hosu férjét, Dan Hosu egykori rendőrt a bukaresti törvényszék első fokon három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte csütörtökön. Dan Hosut informatikai rendszerhez való törvénytelen hozzáférésre történő felbujtás és nem nyilvános információk felhasználására való felbujtás miatt állították bíróság elé a Carpatica Asig Rt. biztosítótársasággal kapcsolatos ügyben. Az ítélet nem jogerős.

Klaus Johannis államfő szerdán úgy nyilatkozott, hogy amennyiben Dan Hosu ellen büntetőjogi ítélet születik, az "nem marad következmények nélkül".

A bíróság két és fél évre ítélte Dan Hosut informatikai rendszerhez való törvénytelen hozzáférésre történő felbujtás, másfél évre pedig nem nyilvános információk felhasználására való felbujtás miatt. A két ítéletet egybeolvasztották, így az ítélet 3 év felfüggesztett börtönbüntetés.

Ugyanakkor Dan Hosut felmentette a bíróság a befolyással való üzérkedés és a vesztegetés vádja alól.(agerpres)

Nyitókép: eoficial.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS