2020. október 25. vasárnapBlanka, Bianka
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

15 nemzetközi megfigyelőt akkreditáltak a vasárnapi helyhatósági választásokra

2020. szeptember 26. 16:12, utolsó frissítés: 16:12

Tizenöt nemzetközi megfigyelő kapott akkreditálást a vasárnapi helyhatósági választásokra, ebből 13 a Romániában akkreditált nagykövetségek képviselője - tájékoztatott szombaton az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az AGERPRES hírügynökségnek elküldött közleményben az AEP rámutat, hogy összesen 84 akkreditációt bocsátott ki megfigyelőknek a helyhatósági választásokra. Az akkreditálások zömét egyesületek és alapítványok kérték.

A hatóság 15 külföldi újságírónak is kibocsátotta az akkreditálást.

A törvény értelmében az akkreditált személyek a választás napján 6 órától egészen urnazárásig és az azt követő jegyzőkönyv-kitöltésig jelen lehetnek a szavazókörzetben.

A megfigyelők és a sajtó képviselői semmilyen formában nem szólhatnak bele a szavazási eljárás szervezésébe és menetébe, de joguk van írásban értesíteni a szavazóbizottság elnökét a tapasztalt szabálytalanságokról.

Az AEP hangsúlyozza, hogy a törvényes előírásoknak megfelelően megbüntetik, megvonják akkreditációját és eltávolítják a szavazóirodából azt a megfigyelőt, aki megszegi a rá vonatkozó szabályokat.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS