2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nem sérti az alkotmányt, ha a parlament írja ki a parlamenti választásokat

2020. szeptember 29. 14:07, utolsó frissítés: 15:35

Nem sérti a román alkotmányt az a törvénytervezet, amelynek értelmében a parlament határozná meg a parlamenti választások időpontját - állapította meg többszöri halasztás után kedden az alkotmánybíróság.


Július 27-én a koronavírus-járványra hivatkozva a PSD-s többségű törvényhozás elfogadott egy törvénytervezetet a parlamenti választási törvény módosításáról, amely egyebek mellett arról rendelkezik, hogy immár nem a kormány, hanem a parlament hatásköre kiírni a választást.

Klaus Johannis államfő viszont eddig nem hirdette ki a tervezetet, hanem alkotmányossági óvást emelt ellene. Mivel az alkotmánybíróság nem döntött idejében az óvásról, a kormány a hatályos régi törvény alapján december 6-ra kiírta a parlamenti választásokat. Az alkotmánybíróság szavazattöbbséggel hozott keddi határozata legfeljebb erkölcsi elégtétel lehet a PSD számára, a választások időpontját illetően azonban már aligha lehet jelentősége.

Az alkotmányossági szűrőn kéthónapos késéssel sikeresen túljutott törvénytervezet vitatott előírása szerint ugyanis a választások időpontjáról a parlamentnek kell sarkalatos törvényt hoznia legalább 60 nappal a kijelölt dátum előtt. Ez további körülményes jogalkotási folyamatot feltételez, amelyre nincs már idő, hiszen a 2016-ban megválasztott parlament mandátuma december 21-én lejár.

A választások időpontjának taktikai jelentőséget tulajdonítottak a pártok, az ellenzék azt remélte a voksolás halasztásától, hogy a népszerűtlen járványügyi intézkedések kikezdik a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) népszerűségét. Miután egyértelművé vált, hogy a parlament nem tudja idejében kivenni a kormány kezéből a választások kiírásának jogát, a parlamenti többség is elfogadta a december 6-i dátumot, és rekordidő alatt elfogadott egy másik törvényt a járványhelyzet miatt szükségessé vált szervezési módosításokról.

Egyebek mellett lerövidítették a választási előkészületek időtartamát, felére csökkentették a jelöltállításhoz szükséges támogató aláírások számát, lehetővé tették, hogy a külföldön élő román állampolgároknak két nap áll majd rendelkezésükre leadni voksukat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS