2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megnéztük, hogy Erdélyben hol nem jutott be a megyei önkormányzatba magyar párt

2020. szeptember 29. 20:04, utolsó frissítés: 21:13

Vannak olyan erdélyi megyék, ahol az etnikai arányok miatt nagyon valószínűtlen, hogy bejut a megyei tanácsba magyar párt, és olyanok is vannak, ahol késhegyen táncol az eredmény.

Máramarosban például az előző mandátumban az RMDSZ-nek két képviselője volt a megyei döntéshozó testületben, a vasárnapi voksolást követően azonban kiesett a szövetség. Fehér megyében sincs kb. 20 éve képviselete az RMDSZ-nek a megyei tanácsban, holott a lakossági arányok ezt akár megengednék.

Emellett nem lesz a szövetségnek tanácsosa a következő 4 évben Beszterce, Brassó, Szeben, Temes és Krassó-Szörény megyében sem.

Ugyan Hunyad megye is azon megyék közé tartozik, ahol igen alacsony a magyar ajkú lakosság aránya, itt sikerült az RMDSZ-nek bejutnia a képviselőtestületbe, mivel a Nemzeti Liberális Párttal (PNL)szövetségben indultak a helyhatósági választásokon. (romania.europalibera.org, hírszerk.)

Hunyad megyében a PNL-vel szövetségben indult az RMDSZ, így bejutott a megyei tanácsba.Hunyad megyében a PNL-vel szövetségben indult az RMDSZ, így bejutott a megyei tanácsba.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS