2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alkotmánysértő a Kübekháza-Óbéb határátkelő létrehozásáról szóló törvény

2020. szeptember 30. 15:35, utolsó frissítés: 15:35

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette az alkotmánybíróság szerdán a Kübekháza és Óbéb (Beba Veche) közötti magyar-román nemzetközi közúti határátkelő létesítéséről elfogadott törvényt. A bukaresti képviselőház által május végén megszavazott jogszabály-tervezet előírja, hogy a kormány kezdjen diplomáciai tárgyalásokat Magyarországgal a magyar-román-szerb hármashatárnál lévő új nemzetközi határátkelőhely létrehozásáról.


A tervezet kihirdetését Klaus Johannis államfő elutasította, és alkotmányossági óvást emelt ellene.

Az államfő szerint azért sérti az alkotmányt a képviselőház által csaknem egyhangúlag megszavazott törvény, mert általa a parlament beavatkozna az államfő, illetve a kormány hatáskörébe. Az óvás szerint a nemzetközi kapcsolatok terén a parlamentnek az a szerepe, hogy a kormány által kidolgozott, az államfő által aláírt nemzetközi szerződéseket ratifikálja. Románia nevében kizárólag a végrehajtó hatalom kezdeményezhet nemzetközi tárgyalásokat, ezt törvény nem írhatja elő a kormány számára - érvelt az államfő.

Az alkotmánybíróság helyt adva az óvásnak egyhangúlag alkotmánysértőnek minősítette a törvény egészét.

A normakontrollon elbukott törvényt a Szociáldemokrata Párt három Temes megyei, valamint a szerb kisebbség parlamenti képviselője kezdeményezte. Indoklásuk szerint a határátkelő a Románia, Magyarország és Szerbia közötti gazdasági, kulturális, oktatási együttműködést segítené, megkönnyítené a határok által mesterségesen elválasztott családok tagjai közötti kapcsolattartást. A kezdeményezők szerint egy állandó határátkelő működtetése visszaszoríthatja az illegális migrációt is, és a jelenlegi 85-ről 22 kilométerre csökkentené az utat Óbéb és a térség legfontosabb városa, Szeged között.

A magyar-román-szerb hármas határnál a magyarországi Kübekháza és a szerbiai Rábé között már tavaly októberben megnyílt az állandó határátkelőhely. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS