2021. január 25. hétfőPál
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

25 százalékkal nőtt az RMDSZ színeiben megválasztott nők aránya az önkormányzatokban

2020. október 06. 20:01, utolsó frissítés: 2020. október 07. 09:35

Az RMDSZ Nőszervezet fontos eredményként értékelt, hogy 911 erdélyi magyar nő indult el helyhatósági választásokon. Céljuk ugyanis, hogy évről-évre több nő vegyen részt a közéletben, a döntéshozatalban.


Az önkormányzati választások során, az RMDSZ listáin összesen 372 nő nyert el helyi és megyei tanácsosi, valamint polgármesteri tisztséget, ez az arány 25,25 százalékos növekedést jelent a korábbi évekhez képest.

Bihar megyében (53), Háromszéken (57) Maros megyében (62) és Hargita megyében (71) jutottak be a legnagyobb számban nők a döntéshozatalba, de nem elhanyagolható az sem, hogy a szórványban is megmaradt, sőt volt ahol erősödött a női képviselet.

Hunyad megyében 16 év után sikerült visszaszerezni a képviseletet a megyei tanácsban, ahol a következő négy évben Máté Márta dolgozik majd a helyi magyar közösségért. Arad, Beszterce és Fehér megyében is sikerült megőrizni a bejutó helyeket, Szilágyságban és Szatmár megyében pedig a 2016-os arányokhoz képest jelentősen megnövekedett a női tanácsosok száma.

Az RMDSZ színeiben indult női polgármester-jelöltek közül öten nyertek el vezetői tisztséget, de két független, az RMDSZ Nőszervezet által támogatott jelöltnek is bizalmat szavaztak a közösségeink. A 2020-2024-es időszakban tehát hét nő polgármester vezetésével fejlődhetnek településeink. (közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS