2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lemondta legnagyobb zarándoklatát a román ortodox egyház

2020. október 08. 12:29, utolsó frissítés: 12:29

Lemondta a román ortodox egyház legnagyobb tömegrendezvényének számító, csütörtöktől esedékes egyhetes Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatát a koronavírus-járvány miatt a jászvásári érsekség, miután az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) elrendelte, hogy az egyházi ünnepségeken nem vehetnek részt más településekről érkező hívek.


Más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék és megcsókolhassák az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit. Az idei zarándoklatot csak azt követően mondta le az érsekség, hogy a hatósági tiltás dacára már hét elejétől kezdve hívők százai torlódtak össze a templom előtt, hogy imádkozhassanak Szent Paraschiva ereklyéi előtt.

Az érsekség szóvivője bejelentette: az ereklyéket nem viszik már ki a templomból és az eredetileg október 8-15. időszakra tervezett zarándoklat helyett csak az október 14-i, Szent Paraschiva-napi liturgiát tartják meg.

A román ortodox egyház a világjárvány kezdete óta több ízben közleményben hívta fel hívei figyelmét a fertőzésveszélyre, és az óvintézkedések betartására szólította fel őket, de az ország számos templomában a hívek továbbra is egymás után csókolgatják a szentképeket, és ugyanazt a közös kiskanalat befalva veszik magukhoz a papok által szétosztott oltáriszentséget.

Idén a járvány miatt a római katolikus egyház is zarándoklat nélkül tartotta meg a csíksomlyói pünkösdszombati búcsút, amelyen az utóbbi évtizedekben hívek százezrei vettek részt.

Romániában az utóbbi hetekben ismét gyorsuló ütemben terjed a fertőzés, ezért a CNSU betiltotta a zarándoklatokat, valamint a vendéglők, mozik és színházak bezárását javasolta a helyi hatóságoknak azokon a településeken, ahol a fertőzöttek száma két hét alatt meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét. (MTI)

Nyitókép: evz.ro

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS