2021. május 7. péntekGizella
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elhunyt Marius Tabacu műfordító, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója

2020. október 09. 10:04, utolsó frissítés: 10:11

68 éves korában elhunyt Marius Tabacu műfordító, televíziós filmrendező, zongorista, a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója - számolt be a hírről a kolozsvári rádió.


Marius Tabacu a kortárs erdélyi magyar irodalom számos művét fordította románra. Bánffy Miklós: Erdélyi trilógia című művének fordításáért szeptemberben megkapta a Román Írószövetségtől a 2019-es év legjobb műfordításnak járó díját.

Marius Tabacu. Fotó: FacebookMarius Tabacu. Fotó: Facebook


Tavaly márciusban készült vele interjúnk, akkor a frissen elnyert Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díj kapcsán beszélgettünk vele műfordításról, a Ceauşescu-korszak éveiről, ellenállásról és a magyar nyelvről is.

1952. január 13-án született Tótin (Bihar megye), 1975-ben a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémián szerzett diplomát zongora szakon, majd a kolozsvári Zenelíceumban volt tanár. Első felesége, Balla Zsófia révén az 1980-as évektől kezdve részt vett az ellenzéki mozgalmakban.
1990–1993 között a Román Televízió kolozsvári stúdiójában dolgozott szerkesztőként. A Soros Alapítvány pályázatatának nyerteseként Maksay Ágnessel megalapították a VideoPontes televíziós stúdiót, melynek 2007-ig ügyvezetője volt. A stúdió a Román Televízió magyar adása és a Duna Televízió részére készített műsorokat. 2007 óta a kolozsvári Transilvania Filharmónia igazgatója.


(kolozsvári rádió/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS