2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tiltakozik az ortodox egyház a zarándoklatok betiltása ellen

2020. október 10. 09:53, utolsó frissítés: 09:57

Aránytalan diszkriminációnak nevezte a ortodox egyház az országos járványügyi operatív törzs (CNSU) határozatát, amellyel betiltotta a vallásos zarándoklatokat, s a döntés felülvizsgálatára, az egyház és az állam felelős együttműködésére szólította fel pénteken a hatóságokat.


Dániel pátriárka azt követően tette közzé állásfoglalását, hogy hatósági tiltás miatt a jászvásári érsekség előző nap lemondta az ortodox egyház legnagyobb tömegrendezvényének számító egyhetes Szent Paraschiva (Szent Piroska) zarándoklatát, a döntés ellen azonban pénteken hívek százai vonultak ki tüntetni az érsekség elé.

Huszváros (Husi) ortodox püspöke azzal lázította híveit, hogy az állam "sértő korlátozásaival" megkérdőjelezi az egyház jogát a közéleti jelenléthez, megpróbálja "megfojtani", de "ne képzeljék a lockdown apostolai, hogy valaha is karanténba zárhatják Szent Paraschivát".

A pátriárka pénteki közleményében teljes együttérzéséről biztosította az ereklyéknél imádkozni óhajtó híveit, és úgy vélekedett, a zarándoklatot biztonságosan meg lehet tartani az érvényes egészségügyi előírások - maszkviselés, másfél méteres távolság - betartása közepette.

Más években hívek tízezrei tolongtak napokon keresztül a jászvásári székesegyház körül, hogy megérinthessék és megcsókolhassák az országrész védelmezőjeként tisztelt szent ereklyéit. Az idei zarándoklatot azt követően mondta le a jászvásári érsekség, hogy a hatósági tiltás dacára már hét elejétől kezdve hívők százai torlódtak össze a templom előtt, hogy imádkozhassanak Szent Paraschiva ereklyéi előtt.

Idén a járvány miatt a római katolikus egyház is zarándoklat nélkül tartotta meg a csíksomlyói pünkösdszombati búcsút, amelyen az utóbbi évtizedekben hívek százezrei vettek részt.

Az utóbbi hetek gyorsuló ütemü terjedése miatt a CNSU betiltotta a más megyékből érkezők részvételét az egyházi ünnepségeken, valamint a vendéglők, mozik és színházak bezárását javasolta a helyi hatóságoknak azokon a településeken, ahol a fertőzöttek száma két hét alatt meghaladja a lakosság 1,5 ezrelékét. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS