2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Betiltották a nagyobb családi rendezvényeket, van, ahol a szabadban is kötelező lesz a maszkviselés

2020. október 13. 20:55, utolsó frissítés: 21:41

Az országos vészhelyzeti bizottság kedd esti ülését követően az egészégügy miniszter, Nelu Tătaru elsőként bejelentette, hogy október 15-től újabb 30 nappal hosszabbítják meg a veszélyhelyzetet Romániában.

Bejelentették azt is, hogy tilos ünnepélyeket tartani (bulikat, lakodalmat, keresztelőt), amíg a válságos helyzeten túl nem jutunk.

Raed Arafat az országos katasztrófavédelmi főigazgatóság vezetője tisztázta: az egyházi szertartásokat el lehet végezni, a rájuk vonatkozó szabályok betartása mellett. Például egy gyereket meg lehet keresztelni egy limitált létszámú jelenlévővel (16 személy) a templomi-egyházi szertartás keretén belül, viszont a szokás szerint utána következő keresztelővel járó ünnepély tilos lesz.Elmondta, hogy azokon a településeken, ahol a két heti új megfertőzőtek aránya 1000 lakosra eléri a 3-at, azokban a településekben kötelező lesz a védőmaszk viselése. Ahol a fertőzöttségi arány 3 alatt van, ott csak a zsúfolt helyeken lesz kötelező a védőmaszk viselése - de egyébként ajánlott.

Azokon a településeken, ahol az új fertőzések 14 napra összesített incidenciája ezer lakosra vetítve kisebb vagy egyenlő 1,5-tel, 50%-os kapacitással működhetnek a színházak, mozik és előadótermek, illetve az éttermek és kávézók.

Ha az incidencia ezer lakosra vetítve 1,5 és 3 között alakul, a fenti intézmények 30%-os kapacitással működhetnek, legkésőbb 23 óráig, amennyiben pedig meghaladja a 3-at, felfüggesztik ezek tevékenységét' - magyarázta az államtitkár.

3-as incidencia fölött a szálláshelyek csak saját vendégeiket szolgálhatják ki.

Az öregotthonok, valamint a fogyatékkal élő személyek számára létrehozott központok valamennyi dolgozóját hetente egyszer tesztelni kell koronavírusra - jelentette ki Raed Arafat.

"Csökkentenünk kell a kockázatot. Most már nincs 14 napos beosztás, az emberek jönnek-mennek, váltásban dolgoznak, ezért a központokban élők védelme érdekében szükség van a gyakori tesztelésre" - fogalmazott a belügyminisztériumi államtitkár.

A decemberben esedékes parlamenti választásokat megelőző kampány kapcsán Arafat leszögezte, a zárt térben zajló rendezvényeken legtöbb 20, a szabadtérieken pedig legtöbb 50 személy vehet majd részt.

Nelu Tataru rámutatott, akárcsak más európai országokban, Romániában is növekvő tendenciát mutat a koronavírusos megbetegedések száma, az elmúlt napokban - a hétvégi napokat leszámítva, amikor kevesebb tesztet végeznek - meghaladta a háromezret. A legjelentősebb esetszám-növekedés továbbra is Bukarestben, valamint Fehér, Bákó, Temes, Prahova, Kolozs és Iaşi megyében észlelhető, ahol erőteljes a vírus közösségi terjedése.

A miniszter hozzátette, a testület keddi ülésén döntés született azokról a korlátozó intézkedésekről is, amelyeket a megyei vészhelyzeti bizottságoknak kell alkalmazniuk helyi szinten, a járványhelyzetnek megfelelően, ugyanakkor jóváhagyták a magas járványügyi kockázatot jelentő államok listáját. A jegyzéken szereplő államokból Romániába érkezőknek 14 napra karanténba kell vonulniuk, leszámítva azokat, akik legtöbb három napra érkeznek Romániába. Ők az utazást megelőző 48 órában végzett negatív koronavírusteszttel kiválthatják a karantént - ismertette Tătaru.

Az új szabályok teljes listája megtalálható itt:

❗Vă rugăm să ne ajutați prin a distribui mesajul❗
❗HOTĂRÂRE nr. 49 din 13.10.2020
privind propunerea prelungirii stării...

Közzétette: Ministerul Afacerilor Interne, Romania – 2020. október 13., kedd


(hírszerk. / agerpres/ digi24)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS