2020. október 31. szombatFarkas
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Emberi Jogok Európai Bírósága: a romániai érettségi nem diszkriminálja a magyar diákokat

2020. október 14. 10:12, utolsó frissítés: 10:51

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden közzétett döntése értelmében a romániai érettségi nem diszkriminálja a romániai magyar diákokat.

A strasbourgi emberjogi bírósághoz több romániai magyar nyújtott be panaszt, mi szerint a magyar anyanyelvű diákokat hátrányosan megkülönbözteti a romániai érettségi, mivel a kisebbségi diákoknak eggyel több vizsgájuk van, s így kevesebb idejük van felkészülni, mint román anyanyelvű társaik.

Az Ádám és mások vs. Románia perben a hét bíró közül ötön a panasz elutasították, míg ketten, a magyarországi és a romániai bíró – Paczolay Péter és Moțoc Iulia – meglapozottnak látták.

Az 5/2 arányú elutasítás érvelése felhívja a figyelmet, hogy a kisebbségiek anyanyelvi érettségi vizsgáját, éppen a nemzeti kisebbségeket védő törvények mentén szervezik, amely kötelezi Romániát, hogy ezt a vizsgát lehetővé tegye a romániai magyar diákok számára is. Így igaz, hogy a kisebbségi diákoknak eggyel több vizsgájuk van, de az emberjogi bíróság szerint ezt ők tudatosan és önkéntesen választják. Az érvelés szerint a román állam a plusz egy vizsgával éppen a kisebbségi igényeket ismeri el, és biztosítja a kisebbségek azon jogát, hogy a kisebbségi nyelven tanulhassanak és érettségi vizsgát tehessenek le.

Az elutasítás mellett döntő bírok azt is hozzátették, hogy az érettségi tételek és azok megszervezése nem esik az Emberi Jogok Európai Bíróságának hatáskörébe, mivel egy nemzetközi emberi bírói testület nem képes úgy átlátni a romániai érettségi részproblémáit, mint a helyi szakemberek.

A bíróságban Jon Fridrik Kjølbro (Dánia) elnökölt, és a fenti érvek mentén elutasította a diszkrimináció panaszát Faris Vehabović (Bosznia és Hercegovina), Branko Lubarda (Szerbia), Carlo Ranzoni (Liechtenstein), Jolien Schukking (Hollandia). (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS