2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrótta a belügyminisztériumot a CNCD, amiért nem lehetett magyarul is kitölteni lakhelyelhagyási nyilatkozatot

2020. október 15. 19:04, utolsó frissítés: 19:15

Az Országos Diszkriminációllenes Tanács megrovásban részesítette a belügyminisztériumot, amiért hátrányosan megkülönböztette a magyar nemzetiségűeket azzal, hogy nem tette lehetővé számukra a szükségállapot idején az úgynevezett lakhelyelhagyási nyilatkozat kitöltését az anyanyelvükön - írja a maszol.

A testület 5-2 arányban fogadta el a döntést, miszerint sérültek a magyar nemzetiségű állampolgárok nyelvi jogai azokon a településeken, ahol számarányuk meghaladja a 20 százalékot. A román törvények ugyanis ezeken a településeken biztosítanak a nemzeti kisebbségek számára anyanyelvhasználati jogokat az önkormányzatokban és az igazságszolgáltatásban.

Klaus Johannis március 16-án hirdette ki a szükségállapotot a koronavírus-járvány miatt. A két hónapig tartó időszakban a lakosság csak a saját vagy a munkáltatója felelősségére kiállított nyilatkozattal hagyhatta el otthonát és tartózkodhatott az utcán. A nyilatkozatot kizárólag román nyelven lehetett kitölteni.

A testület megállapította, hogy a kijárási nyilatkozat is az anyanyelvhasználati jogot szabályozó törvények hatálya alá esik. Asztalos Csaba elmondása szerint azt is ajánlották a szaktárcának, hogy a jövőben hasonló helyzetben készítsenek kétnyelvű - román és magyar - formanyomtatványokat. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS