2021. május 10. hétfőÁrmin, Pálma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ludovic Orban szerint a parlamenti választások alkotmányos és törvényes időpontja december 6-a

2020. október 16. 13:46, utolsó frissítés: 13:46

A kormány szempontjából december 6-a a parlamenti választások 'alkotmányos és törvényes időpontja', jelentette ki Ludovic Orban kormányfő, aki szerint 'minden plusz nap, amelyen ez a parlament tisztségben marad, elvesztegetett nap Románia számára'.


'A Szociáldemokrata Párt (PSD) szinte minden parlamenti tevékenységi napon okoz még valami rosszat Romániának. A múlt héten megint elfogadtak egy sor törvényt, pótlékokat szavaztak meg a közszférában dolgozók nagy része számára, megállapították ugyanakkor, hogy hogyan nő az elkövetkező három évben a szociális referenciamutató. Nem beszélve a többi törvényről, amelyek gyakorlatilag a fizetésképtelenségbe taszítják az országot. Soha nem létezett eddig ilyen fokú felelőtlenség, mint amiről a PSD által uralt parlamenti frakciók tanúbizonyságot tettek az elmúlt három hónapban' - jelentette ki Ludovic Orban a Digi24 csütörtök esti műsorában.

A kormányfő szerint a választásokat meg lehet tartani, minden a megfelelő szervezésen, a szabályok betartásán múlik, és az ő szemszögéből december 6-a a parlamenti választások 'alkotmányos és törvényes időpontja'

'A parlament mandátuma december 20-án lejár. Be kellene tartanunk az alkotmányos előírást, amely szerint az államelnöknek össze kell hívnia a választásokat követő 20 napban az új törvényhozó testületet. (...) A jelenleg tisztségben levő parlament mandátumát nem lehet bármilyen körülmények között meghosszabbítani' - magyarázta a miniszterelnök.

Hozzátette, szerinte az alkotmánybíróság a választásokat érintő határozatával 'lábbal tiporta az alaptörvényt'.

'Valamin változtatni kell. Ez így nem mehet tovább. Módosítani kell az alkotmánybíróság összetételét, ki kell rostálni közülük a politikai komisszárokat, csak szakmai karrierrel rendelkezők kerüljenek be a testületbe. (...) Nem beszélve arról, hogy sokszor Románia alapérdekeivel ellenkező döntéseket hoznak. Példaként azt hoznám fel, hogy teljesen eszközök nélkül hagyták a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére tett erőfeszítésekben az egészségügyi hatóságokat és a kormányt, aminek a következménye az esetszámok addig nem tapasztalt emelkedése lett' - adott hangot elégedetlenségének Orban.

Hozzáfűzte, a kormány megámadta az alkotmánybíróságon a törvényt, amellyel egy parlamenti többség megkaparintotta annak a jogát, hogy a választások dátumáról döntsön. Véleménye szerint a többség törvényhozóinak az az érdekük, hogy mandátumukat minél jobban meghosszabbítsák.

A kormányfő szerint "Florin Iordache és mások adják a parancsokat Valer Dorneanunak, az alkotmánybíróság elnökének és a politikailag kinevezett bíráknak", azok pedig 'futószalagon hozzák a döntéseket, amelyeknek már semmi közük az ország alkotmányához és a demokráciához'.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS