2020. október 27. keddSzabina
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nelu Tătaru: Még legalább két hétig emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek száma

2020. október 16. 17:42, utolsó frissítés: 20:10

Az egészségügyi miniszter szerint még legalább két hétig fokozatosan emelkedni fog a koronavírus-fertőzöttek napi száma, amely pénteken immár harmadik napja meghaladta a négyezret.

Nelu Tătaru úgy értékelte, nem lehet azonnali eredményre számítani, de a veszélyhelyzetet újabb 30 nappal meghosszabbító kormányhatározatba foglalt szigorítások várhatóan két-három héten belül éreztetik majd hatásukat.

Pénteki szakértekezleten Nelu Tătaru egészségügyi miniszter kitért arra is, hogy szeptember 15-e és október 15-e között 255 ezer páciens jelentkezett a sürgősségen, közülük 67 ezret utaltak be a kórházba Hozzátette: érzékelhető, hogy a páciensek vonakodnak kórházban maradni a koronavírus-járvány miatt. Véleménye szerint a krónikus betegek állapotának súlyosbodására lehet számítani, mert a járvány okán nem jelennek meg rendszeresen a kezelő- vagy háziorvosuknál.

Romániában csütörtöktől kezdődően nem szabad maszk nélkül kimenni a lakásból azokon a településeken, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint három ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, és a kevésbé fertőzött településeken is kötelezővé vált a kültéri maszkviselés a zsúfolt helyeken.

A koronavírusos betegek számára elkülönített "Covid-kórházak" telítettsége miatt most már nemcsak a legfertőzöttebb régiónak számító fővárosban, hanem országszerte elrendelték, hogy a kórházak mindenütt alakítsanak ki a koronavírusos betegek fogadására elkülönített részlegeket.

Az országban immár több mint ezer iskolát be kellett zárni (és az oktatást az internetre költöztetni), mert olyan településen működnek, amelyeken a fertőzési ráta meghaladta a három ezreléket, vagy mert legalább három osztályban megjelent a fertőzés.

A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi napon újabb 4026 embernél mutatták ki a vírust, és további 75 koronavírusos beteg vesztette életét. Az ismert aktív fertőzöttek száma a negyvenezret, a kórházban ápoltaké a tízezret közelíti, 726 súlyos beteget pedig intenzív terápián ápolnak. (mti/agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS