2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fogyasztóvédő szervezet: a divatmaszkok nem védenek a Covid-19 ellen

2020. október 20. 13:44, utolsó frissítés: 13:50

A Romániában élők által használt öt védőmaszkból egy divattermék - állítja az APC fogyasztóvédelmi egyesület, amely felhívja a szakminisztérium figyelmét, hogy miközben egyre több nagyvárosban kötelezővé válik a maszkok állandó viselete közterületeken, a polgárokat megtévesztik ezek szűrőképességével kapcsolatban.


Ugyanakkor felkérik a vámigazgatóságot, illetve az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságot, hogy fokozottan figyeljenek az importált védőfelszerelések (maszkok, arcpajzsok, védőruhák, fertőtlenítőszerek) minőségére.

Ami a divatmaszkokat illeti, az APC egy sor pontosítást közöl a fogyasztók számára: ezek moshatók, újrafelhasználhatók és állíthatók, de nem nyújtanak védelmet a baktériumok és vírusok ellen; csak a por, a virágpor és a nagy nyálcseppek ellen védnek; nem védenek a Covid-19 ellen; nem sterilek; nem orvostechnikai eszközök és nem egyéni védőeszközök, azaz nem felelnek meg a vonatkozó szabvány követelményeinek.

A SARS-CoV-2 elleni maszkokkal kapcsolatban az APC szakemberei azt javasolják, hogy a fogyasztók orvosi arcmaszkokat vagy szűrőmaszkokat használjanak.

Az egyesület kifogásolja, hogy jóllehet Románia 272 millió euró értékben importált védőmaszkot, és ezzel az élmezőnybe tartozik az Európai Unióban, eddig egyetlen riasztást sem adott a Safety Gate platformon, ami annak bizonyítéka, hogy az illetékes hatóságok nem törődnek azzal, hogy a lakosság megfelelő minőségű védőfelszereléshez jusson.

Az APC egy 1990-ban létrehozott nem kormányzati, apolitikus és nonprofit szervezet, amelynek fő célja a fogyasztók képviselete, jogainak és érdekeinek védelme minden jogi eszközzel a gazdasági szereplőkkel és az állami intézményekkel fenntartott kapcsolatokban. (agerpres)

Kiemelt kép: Orna Wachman képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS