2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kovászna megye: munkahelyi visszaélés miatt nyomoznak a humán genetikai anyagot nem tartalmazott minták ügyében

2020. október 22. 09:59, utolsó frissítés: 09:59

Bűnügyi dossziét nyitott a Kovászna Megyei Rendőrfelügyelőség a humán genetikai anyagot nem tartalmazó, egy magán idősotthonból PCR-tesztelésre küldött minták ügyében - közölte a Transindex megkeresésére Radu Stroe, a rendőrfelügyelőség sajtószóvivője. A nyomozás részleteiről ugyanakkor nem tudott felvilágosítással szolgálni, mivel az még folyamatban van. A rendőrség munkahelyi visszaélés bűncselekménye kapcsán nyomoz, amelyet a Böntetőtörvénykönyv 297. paragrafusának első bekezdése büntet - áll a hivatalos válaszban.


Mint arról beszámoltunk, szeptember elején a sepsiszentgyörgyi Pro Vitam magánklinika laboratóriumába olyan mintákat küldtek be egy magán öregotthonból, amelyek nem tartalmaztak humán genetikai anyagot. A szóban forgó kézdivásárhelyi Zenóbia Idősek Otthonában az incidenst követően néhány héttel már 26 pozitív teszteredmény született. A Kovászna Megyei Prefektúra által közölt információk szerint eddig három idős ember hunyt el, aki az otthon lakója volt: szeptember végén egy 73 éves, sepsiszentgyörgyi férfi, akinek agyvérzése volt, emellett Parkinson-kórban szenvedett; október 2-án egy 91 éves sepsiszentgyörgyi nő, akinek többek között combnyaktörése volt; október 12-én pedig egy 78 éves sepsiszentgyörgyi nő, aki magas vérnyomásban szenvedett.

Május elsejétől számítva Kovászna megyében összesen öt esetben indítottak bűnvádi eljárást a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt, a Büntetőtörvénykönyv 352. paragrafusa alapján; ezekről sem adhat ki további információkat - közölte még a szóvivő.

A COVID-19 világjárvány enyhítésére és leküzdésére irányuló intézkedések megszegése miatt május és szeptember között 125 büntetést róttak ki Kovászna megyében a 2020. május 15-én megjelent 55-ös törvény alapján. E büntetések összértéke 60.000 lej.

"A rendőrfelügyelőség keretében dolgozó rendőrök, közösen a csendőrökkel, tűzoltókkal, a helyi rendőrökkel és a partnerintézmények képviselőivel naponta ellenőrzőakciókat tartanak a COVID-19 világjárvány enyhítésére és leküzdésére irányuló intézkedések betartása kapcsán. A rendvédelmi erők ezen misszióinak nagyrészt megelőző jellege van, a cél nem a büntetések kiszabása, hanem az állampolgárok tudatosítása a hatóságok által hozott védelmi intézkedések betartásának szükségességéről" - közölte a Transindexnek küldött válaszában Radu Stroe. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS