2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis visszaküldte a parlamentbe a választások megszervezéséről szóló törvényt

2020. október 23. 13:48, utolsó frissítés: 13:48

Klaus Johannis államfő visszaküldte a parlamentnek újbóli megfontolásra a parlamenti választások megszervezéséről szóló törvényt - tájékoztatott pénteken az Államelnöki Hivatal.


Az államelnök arra kérte a honatyákat, hogy vizsgálják felül azt a törvényt, amely értelmében a törvényhozás átvette a hatalmat a parlamenti választások dátumának a kormány hátrányára történő meghatározására.

Johannis ennek előtte már alkotmányossági kifogást emelt a jogszabály ellen, azonban az Alkotmánybíróság (CCR) szerint azonban rendben van az, hogy a törvényhozás átvette a hatáskört a parlamenti választások időpontjának kijelölésére. Az indoklása a döntésnek azonban késett, csak múlt héten publikálták a Hivatalos Közlönyben. Az Alkotmánybíróság döntésének kihirdetése nyomán az a kormányhatározat, amellyel ezt az időpontot december 6-ra tűzték ki hatályát veszti, ha az újabb normatív aktus hatályba lép, azonban az indoklás megjelenésének csúszása alkalmat szolgáltatott az államelnöknek arra, hogy megpróbálja addig halasztani a törvény kihirdetését, amíg nem lesznek elnapolhatók a választások.

Klaus Johannis a Parlamentnek megküldött felülvizsgálati kérelemben hivatkozik a Velencei Bizottság által kidolgozott választási gyakorlati kódexre, amely kimondja, hogy a választási jogszabályok módosítását kevesebb mint egy évvel a választások időpontja előtt el kell kerülni. (agerpres/G4media/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS