2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Alapfokon felmentették Markó Attilát az egyik perben

2020. október 23. 20:10, utolsó frissítés: 2020. október 24. 11:00

A bukaresti táblabíróság pénteken alapfokon felmentette Markó Attilát, aki ellen kártérítési üggyel kapcsolatban állítottak bűnvádi eljárást. A volt RMDSZ-es politikus Facebookon közölte a hírt, eszerint a jogerős ítéletre még várni kell.


Bukaresti Táblabíróság, ma, a Szabadság napján.
Ez csak az egyik per és csak alapfokú ítélet. A jogerős döntésig - mert már volt ilyen, és tudom, hogy lehetséges - marad a remény...

Közzétette: Markó Attila – 2020. október 23., péntek


Markó Attila, a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának volt tagja, többek között hozzájárult a Székely Mikó Kollégium épületének visszaszolgáltatásához. Ellene több bűnvádi eljárás is indult. A volt politikus jelenleg Magyarországon tartózkodik.

Legutóbb tavaly októberben mentették fel Markó Attilát egy hasonló ügyben, akkor a legfelsőbb bíróság döntött így, miután első fokon a bukaresti ítélőtábla még öt év szabadságvesztésre ítélte a volt kisebbségügyi államtitkárt. A bukaresti ítélőtábla egy másik hasonló ügyet is tárgyal első fokon, amelyben október 30-án szintén ítélet születhet.

A mostani perben a restitúciós bizottság tagjait azzal vádolták, hogy megszavaztak egy 128 millió euró értékű kártérítést Horia Simu üzletembernek egy ingatlanért, holott az ügyészség szerint az valójában 58 millió eurót ért, így az államot 70 millió euróval károsították meg.

A testület tagjai ezeket a döntéseket hivatalos értékbecslő szakemberek jelentése alapján hozták meg. A tavaly októberi ítéletben a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a testület tagjai nem vonhatók felelősségre egy hivatalos értékbecslés tartalmának esetleges helytelenségéért. A döntés szerint az ügy valamennyi vádlottját felmentették a bűncselekmény hiányában, közöttük Markó Attilát is, ugyanakkor a vádlottak vagyona zárolva marad.(hírszerk./mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS