2021. május 13. csütörtökSzervác, Imola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Úzvölgyébe készül a Calea Neamului szélsőséges szervezet a román hadsereg napja alkalmából

2020. október 25. 08:41, utolsó frissítés: 12:30

Október 25-e a román hadsereg napja. Ebből az alkalomból szinte minden nagyobb városban fölvonul a katonaság, koszorúkat helyeznek el a hősök emlékműveinél, és ágyúszóval, majd tüzijátékkal emlékeznek a háborúban elhunyt hősökre. A hivatalos rendezvények mellett a nap alkalmat szolgáltat arra, hogy a szélsőséges szervezetek ismét színre lépjenek: Mihai Târnoveanu, a Calea Neamului Egyesület elnöke korábban bejelentette, hogy vasárnap minden lelkes román patriótának az úzvölgyi temetőben a helye, a román katonák emlékművénél. Târnoveanu Facebook-oldalán több lelkesítő posztot szentelt a tervezett ünneplésnek. Nemcsak a hazafias érzelmű civileket, hanem a veteránokat és az ortodox papságot is megszólította annak érdekében, hogy minél nagyobb számú emlékező és ünneplő gyűljön össze a vitatott körülmények között felálított kereszteknél.


În prim plan, unul dintre românii din Covasna, anul trecut la Valea Uzului. Priviți în ochii lui si veți întelege o...

Közzétette: Mihai Marin Târnoveanu – 2020. október 23., péntek


Legutóbbi bejegyzése azonban már arról tudósít, hogy lépett a Hargita Megyei Tanácsnak az elnöke, Borboly Csaba is, aki a járványhelyzetre hivatkozva arra kéri a Bákó megyei hatóságokat, hogy ne engedélyezzék az úzvölgyi gyülekezést. Borboly is nyilvánosságra hozta levelét Facebook-oldalán, amellyel a szomszédos Bákó Megye Tanácsához fordult azért, „hogy a román hadsereg napja alkalmából szervezett tömeges rendezvényeket ne engedélyezzék, és értesítsék a helyi önkormányzatokat is, hogy ugyanígy járjanak el”.

📍Levélben kértem Bákó Megye Tanácsát, hogy a járványügyi helyzetet figyelembe véve, az október 25-re, a román hadsereg...

Közzétette: Borboly Csaba – 2020. október 24., szombat


Borboly a Hadügy Minisztérium döntésére hivatkozik levelében, ugyanis Nicolae Ciuca tárcavezető hivatalos közleményben részletezte, hogy úgy az október 25-i, mint valószínűleg a december 1-i rendezvények kis létszámúak és visszafogottak lesznek, hogy kizárják a járvány terjesztésének a veszélyét.
Mihai Târnoveanu, a Calea Neamului vezetője újabb bejegyzésben reagált Borboly felkérésére, írván, hogy bizony-bizony a Székely Autonómia Napjára tervezett rendezvényekről nem szól a megyei tanácselnök levele, annak ellenére, hogy a két székely megye lakossága is éppen október 25-én kívánja felhívni a figyelmet az önrendelkezés fontosságára.

Közzétette: Izsák Balázs – 2020. október 24., szombat


Október utolsó vasárnapján ugyanis immár sokadszor emlékeznek meg Székelyföld történelmi autonómiájáról, és őrtüzek gyújtásával jelzik a világnak, hogy a székelység nem mond le az önrendelkezés jogáról, Székelyföld területi autonómiájának követeléséről. A rendezvényt hagyományosan a Székely Nemzeti Tanács szervezi, és Izsák Balázs elnök a Gálfi Árpád udvarhelyi polgármesterrel közösen megtartott sajtótájékoztatón jelezte, hogy Sepsiszentgyörgy és Marosvásárhely mellett Székelyudvarhely is kiemelt helyszíne lesz az október 25-i eseménynek.

De Ziua Armatei Române, la Cimitirul Internațional al Eroilor de la Valea Uzului! „Răspunde Române, Prezent, pentru Eroi...

Közzétette: Mihai Marin Târnoveanu – 2020. október 24., szombat


„Eddig is mondtam és mondom továbbra is, hogy a keresztek és a román hősök emlékműve veszélyben vannak. Csak ottani jelenlétünk, elszántságunk és hitünk mentheti meg őket. Éppen ezért újra és újra határozott jelzést kell adnunk arról, hogy a Hősök keresztjei közelében JELEN vagyunk, hogy nem engedjük meg lebontásukat vagy elmozdításukat. A románok az Úz-völgyében haltak meg, itt adták életüket az országért bocskoros román embereink, ezért ITT, az Úzvölgyi Hősök Nemzetközi Temetőjében ezekre a hősökre keresztekkel kell emlékezni. Nemfogunk meghátrálni, mert ők sem hátráltak meg. Ma, október 25-én átkelünk a Kárpátokon a völgyünkig. 16 órakor jelen leszünk a temetőben!
Ha felháborodottnak érzed magad, akkor ne szitkozódj a Facebookon, ez hiábavaló, épp ellenkezőleg, jöjj velünk, legyünk együtt az úzvölgyi temetőben, oszd meg a bejegyzést, és támogasd a Calea Neamului-t, amennyire csak tudod!”
– áll Mihai Tarnoveanu október 24-i bejegyzésében.

A fejleményekre visszatérünk. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS