2020. november 24. keddEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Arafat: lassan áttérünk a katasztrófahelyzetekhez alkalmazkodó orvoslásra

2020. október 27. 16:03, utolsó frissítés: 17:29

Raed Arafat államtitkár nyilatkozott annak kapcsán, hogy kedden rekordot döntött az egy nap alatti, koronavírushoz köthető elhalálozások száma.


"Evidens, hogy nagy a nyomás az egészségügyi rendszeren, és ez a nyomás csak növekszik. Ez előrelátható volt a napi adatok alapján. Nyilvánvaló, hogy a betegek egy bizonyos hányada a kórházba kerül, és ápolásra szorul, néhányan meg intenzív terápiás segítségre" - mondta Arafat a Digi24-nek.

Az államtitkár azt mondta, "lassan-lassan az orvosi rendszernek katasztrófahelyzetek kezeléséhez kell adaptálódnia, ami eltér a prevenciós helyzetektől".

"Egy olyan helyzethez közeledünk, amellyel kapcsolatban nagyon pontosan fel kell mérjük, hogyan tudunk minél több pácienst kezelni" mondta Arafat.

Az államtitkár azzal kapcsolatban, hogy lesz-e az intenzív terápiás ágyakhoz elég személyzet, azt mondta, jelenleg tervben van, hogy minden orvost szolgálatba állítsanak, akinek sürgősségi esetekből, tüdőgyógyászatból, járványkezelésből, fertőző betegségekből és radiológiából van szakképesítése; őket pedig versenyvizsga nélkül fogják alkalmazni a szükséges helyekre.

Azt mondta, jelenleg 200 új orvos bevonásán ügyködik, őket oda szeretnék küldeni, ahol hiány van belőlük. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS