2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve: visszautasította a törvényszék az óvásokat, pénteken iktatják Dominic Fritzet a temesvári polgármesteri tisztségbe

2020. október 28. 08:34, utolsó frissítés: 12:29

Végleg visszautasította a Temes Megyei törvényszék a Dominic Fritz polgármesteri jelöltsége ellen emelt óvásokat. A bánsági főváros új főpolgármestere Facebook-oldalán jelentette be az újdonságot, jelezve, hogy pénteken kerül sor az iktatására.
A Temes Megyei Törvényszék bíráinak kedden kellett volna elbírálniuk azt a három óvást, amelyet a Dominic Fritz temesvári polgármesteri poszton való iktatása ellen nyújtottak be - írja a Timis online. Három ilyen jellegű beadványról van szó: az egyik Călin Petrescutól, a Temesvári Rádió korábbi alkalmazottjától származik, a másikat Monica Hărmănescu, volt egyetemi tanár, a Nemzeti Liberális Párt tagja nyújtotta be, a harmadikat pedig Adrian Popescu, az ALDE polgármester-jelöltje iktatta.

Mindhárom tiltakozó vitatja Dominic Fritz jogát, hogy elfoglalja Temesvár polgármesteri tisztségét, mivel nem román állampolgár, és nincs romániai személyi igazolványa, hanem mindössze Romániában lakik. Petrescu és Hărmănescu még a 115/2015-ös törvény azon cikkének alaptörvény-ellenességére is hivatkoztak, amely lehetővé teszi az uniós polgárok számára, hogy pályázzanak a polgármesteri tisztségre.

Több órás tanácskozás után a testület úgy döntött, hogy szerdára, október 28-ára halasztja az ítélethozatalt.

A szeptember 27-i temesvári önkormányzati választásokat Dominic Fritz, az USR-PLUS jelöltje nagy fölénnyel nyerte meg. (tion.ro/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS