2021. június 21. hétfőAlajos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihirdette Johannis a törvényt, amely szigorúbb büntetéssel sújtja a kiskorúkkal szembeni szexuális abúzust

2020. október 29. 19:29, utolsó frissítés: 19:35

Klaus Johannis kihirdette csütörtökön azt a törvényt, amely szigorúbb büntetéssel sújtja a kiskorúkkal szembeni szexuális abúzust.


A törvény a nemi erőszakot és a kiskorúval való szexuális kapcsolat létesítését azon bűncselekmények közzé soroljak, amelyek esetében az elévülés nem szüntetheti meg a büntetőjogi felelősségre vonást.

A jogszabály értelmében bármilyen jellegű szexuális aktus egy felnőtt és egy 14-16 év közötti gyerek között 1 évtől 5 évig terjedő börtönnel sújtható, ha a kiskorú még nem töltötte be a 14-et, akkor 2 és 9 év közötti idő szabható ki.

Ugyanakkor 5-től 10 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható az, aki kiskorúakat toboroz, szállít vagy tart fogva azok kizsákmányolása céljával.
7-től 12 évig terjedő büntetés jár abban az esetben, ha az elkövető az áldozat családtagja, egy háztartásban él vele vagy ha az valamilyen módon kiszolgáltatott helyzetben volt vele szemben.

Amennyiben kiskorúak prostitúcióra való kényszerítéséről van szó, a törvény szerint kiszabható büntetések még felével emelkednek, és ebben az esetben szintén további súlyosbító körülménynek számít, ha az elkövető családtag vagy pl. az áldozat gyámja.

Régi adósságát törleszti ezzel a jogszabállyal Románia, mivel a román jog szerint eddig lehetséges volt olyan, hogy egy 11 éves kislány önszántából beleegyezzen a szexuális aktusba egy felnőtt férfival. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS