2020. november 29. vasárnapTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Politikamentesítené az iskolákat az USR

2020. október 30. 09:04, utolsó frissítés: 09:04

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) ismét benyújtotta a parlamentbe azt a törvénytervezetet, amely megtiltaná az iskolákban és tanfelügyelőségeken vezető vagy ellenőrző tisztséget betöltő személyeknek, hogy megbízatásuk alatt pártpolitikai tisztségük is legyen.


Az USR-PLUS szövetség közleményében hangsúlyozza, a 2011/1-es oktatási törvényt módosító tervezetet egyszer már a parlament elé terjesztették, akkor azonban a szociáldemokrata többség elutasította azt.

A politikai csatározások és érdekek az oktatásra is rányomták a bélyegüket az évek során, veszélybe sodorva a rendszer decentralizációját, átláthatóvá tételét és az oktatási menedzsment minőségének javítását, az iskolákra nehezedő politikai nyomást a tanárok, diákok és szülők egyaránt érzik - idézi a közlemény a tervezet kezdeményezőjét, Cristina Iurişniţi képviselőt, aki szerint az iskolák finanszírozása sok esetben politikai szempontok alapján történik. Ezt a gyakorlatot szüntetné meg a törvénytervezet - állítja a törvényhozó, hangsúlyozva, hogy az iskolaigazgató és a tanfelügyelő feladata a politikai és más szubjektív érdekektől mentes értékekre és elvekre alapozó, minőségi oktatás biztosítása.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS