2022. január 21. péntekÁgnes
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis szerint még át kéne gondolni az iskolai szexuális nevelést akadályozó törvényt, így visszaküldte a parlamentnek

2020. november 04. 18:26, utolsó frissítés: 18:29

Visszaküldte az államfő a parlamentnek újbóli megfontolásra az iskolai egészségügyi nevelés bevezetéséről szóló törvényt.


Igénylésében Johannis felhívja a törvényhozás figyelmét, hogy a jogszabály - amely a "szexuális nevelés" fogalmat "egészségügyi nevelésre" cseréli, és a szülők írásos hozzájárulásához köti az egészségügyi neveléssel kapcsolatos iskolai programokat - számos bírálatot váltott ki az oktatási szakértők, illetve a civil szervezetek részéről.

Az elnök úgy véli, a 2004/272-es törvény módosításai nehezítik a jogszabály alkalmazását, ellentmondanak a vonatkozó országos és nemzetközi politikáknak, és figyelmen kívül hagyják az egészségügyi nevelés szükségességét, noha ennek biztosítása az állam prioritásai közé tartozik, belefoglalták többek között az ország 2020-2024-es védelmi stratégiájába is. Klaus Iohannis szerint a törvény jelenlegi formájában a szexuális nevelés legfeljebb a személyi higiéniával kapcsolatos információk átadására korlátozódik, ami nem elégséges. Az államfő ugyanakkor szaktanulmányokra és az Egészségügyi Világszervezet ajánlásaira hivatkozva hangsúlyozza, hogy a gyerekeknek és a fiataloknak hozzáférésük kell hogy legyen a témával kapcsolatos objektív információkhoz, amiben nagy segítséget nyújthatnak a szakemberek.

A szülői hozzájárulás kötelezővé tételével kapcsolatban Iohannis úgy vélekedik, hogy a rendelkezés korlátozza a gyerekeknek a megfelelő oktatáshoz való hozzáférését, ugyanakkor kiemeli, hogy más jellegű programok esetében nincs szükség szülői beleegyezésre.

Az államfő korábban megtámadta az alkotmánybíróságon a jogszabályt, a taláros testület azonban nem ítélte alaptörvénybe ütközőnek. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS