2023. március 26. vasárnapEmánuel
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elhalasztották Urmánczi fegyelmi kivizsgálását a Pucknál, de a CNCD-nél is ő került a célkeresztbe

2020. november 09. 18:34, utolsó frissítés: 18:41

Az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács (CNCD) is vizsgálódik a bábszínház meghatározatlan idejű szerződéssel rendelkező színészével, Urmánczi Jenővel szemben - számolt be az Átlátszó Erdély. Méghozzá úgy, hogy Emanuel Petran, a Puck igazgatója annak ellenére, hogy eddig a CNCD történetében példátlan módon maga (és az intézmény) ellen kért kivizsgálást, mégis úgy tűnik, hogy aki a diszkrimináció-ellenes tanács vizsgálatában „reclamat”-ként, vagyis feljelentettként szerepel (mert állítólag diszkriminálta a Puck Bábszínházat), az nem más, mint Urmánczi Jenő. (A Transindex birtokába került bábszínház igazgatói panaszok ITT olvashatóak.)


Ez azért meglepő, mert Urmánczi ellen pont azért indított fegyelmi eljárást a Puck Bábszínház, mert az augusztusi sajtótájékoztatón (a volt és jelenlegi Puck Bábszínházasokból álló) Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoport többek között pont arra hivatkozva szeretett volna önálló, állami finanszírozású magyar bábszínházat létrehozni, mert úgy érezték, a Puck vezetése diszkriminálja és elsorvasztja a magyar tagozatot.

A Puck Bábszínház szerint ugyanis az augusztusi sajtótájékoztatón (és az ezt követő nyilvános megszólalásokkor) Urmánczi megsértette az intézmény belső szabályzatát, valamint etikai kódexét, miszerint az alkalmazottaknak kötelességük megvédeni az intézmény imidzsét, illetve tilos számukra a valósággal nem egyező állításokat tenni az intézmény tevékenységéről és tilos olyan híreszteléseket/igaztalan állításokat terjeszteni, melyek sértik az intézmény hírnevét.

Ezek alapján Urmánczi ellen azért is vizsgálat zajlik, mert diszkriminációval vádolt és azért is, mert diszkriminált.

Urmánczi a Transindex megkeresésére a CNCD-ügy kapcsán elmondta, ez egy abszurd helyzet, mert azt be tudják bizonyítani, hogy Emanuel Petran igazgató diszkriminálta a magyar tagozatot, de azt, hogy Urmánczi diszkriminálta volna Petrant, nem állja meg a helyét. A jogászaival a diszkriminációs tanács kérdéseinek megválaszolása előtt előbb magyarázatot fognak kérni, mert egyszerűen nem értik, hogy hogyan jutottak erre.

Asztalos Csaba, az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanács elnöke lapunk megkeresésére elmondta, közvetlenül nem ő foglalkozik az üggyel, azonban ebben az esetben egészen egyszerűen az történhetett, hogy az igazgató úgy érezhette, hogy Urmánczi hátrányosan megkülönböztette vagy sértette a becsületét, ezért feljelentette őt. A vád azonban önmagában nem jelent semmit: a CNCD kivizsgálja és amennyiben alaptalannak találja, ejti a vádat. Ha azonban beigazolódik, akkor Urmánczira pénzbírság várhat: egy személy becsületsértése/hátrányos megkülönböztetése esetén 1.000-30.000 lej, egy közösség esetében pedig 2.000-től 100.000 lejig.

A Puck Bábszínház ismét nem tudta lefolytatni a fegyelmi eljárást Urmánczi ellen

Urmánczi Jenőnek hétfőn reggel 9 órakor kellett volna az etikai bizottság elé állnia és az előre megkapott 46 kérdésre válaszolnia. A meghallgatásán azonban nem jelent meg. Vasárnap este újabb halasztást kért, mert az általa illetékesnek vélt MediaSind szakszervezetnél Portik Zoltán lemondása és munkaszerződésének megszüntetése óta ő az egyedüli képviselő az intézményben. Magát pedig nem képviselheti, a bukaresti szakszervezet viszont még nem tudott intézkedni ez ügyben. Ez leghamarabb nov. 12-13-ra várható. A bábszínész hétfő délutánig nem kapott választ halasztási kérdésére a bábszínház részéről, de mivel nem jelent meg, nyilván tovább halasztódott.

Varga Ibolya magyar tagozatvezető szerint Urmánczi Jenő kérését elfogadták, becslései szerint a következő meghallgatásra egy héten vagy tíz napon belül kerülhet sor (az előző halasztáshoz hasonló időben). Ugyanakkor kiemelte, hogy az ilyen jellegű belső kivizsgálások a tett, cselekedet elkövetésétől (ebben az esetben augusztustól) számítva fél éven belül kell kivizsgálni, különben elévülnek. (hírszerk.)

Előzmények:
Portik Zoltán melletti szolidaritás, Urmánczi fegyelmi eljárása:
A kolozsvári bábszínház-affér: újabb áldozata van az ügynek, de előrelépés nincs

A KOMAB augusztusi sajtótájékoztatója:
Puck Bábszínház: a magyar tagozat kettészakad, de a vádak közül, mi igaz?

A Puck Bábszínház sajtótájékoztatója:
Cáfolat vagy csak újabb feldobott labda a Puck Bábszínház ügyének fejleménye?

Nyilatkozatháború:
Reagált a Puck Bábszínház magyar tagozatvezetőjének kijelentéseire a KOMAB
KOMAB: A Puck Bábszínházban a megfélemlítés a módja annak, hogy ne legyen kritika
Varga Ibolya: a diszkrimináció súlyos vád, amit dokumentumokkal és tényekkel kívánok megcáfolni

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS