2021. november 30. keddIjon, András, Andor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

ENSZ-raportőrök célkeresztjében Románia a szexuális nevelés elhanyagolása miatt

2020. november 11. 17:45, utolsó frissítés: 17:45

Hat ENSZ-raportőr és egy független szakértő magyarázatot kért Románia kormányától, hogy hogyan biztosítja a gyermekek, tinédzserek és fiatalok számára a megfelelő szexuális nevelést. Mint arról beszámoltunk, Románia parlamentje két vitatott törvénytervezetet is elfogadott, az egyik révén kikerülne a gyermekvédelmi törvényből a szexuális neveléshez való hozzáférés biztosítása a gyermekek számára, a másik javaslat pedig betiltaná a "genderelméletek" megvitatását az iskolákban, egyetemeken és más képzéseken.


Az első javaslatot Klaus Johannis államelnök visszaküldte a szenátusnak felülvizsgálatra. A második törvénykezdeményezést legközelebb november 18-án tárgyalja az Alkotmánybíróság, immár harmadszor.

Az ENSZ jelentéstevői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy a javasolt jogszabálytervezetek inkompatibilisak a diszkriminációmentesség elvével, az oktatáshoz való joggal és a legmagasabb szintű fizikai-mentális kiteljesedés - amelybe beletartozik a szexuális és reprodukciós egészség is - előmozdításának elvével, mivel megtagadja a gyermekektől és fiataloktól az informálást és nevelést.

Aggasztó az is, hogy a nemek közti egyenlőségről, nemi identitásról oktató személy szankciókban részesülhet a tervezetek alapján, ez pedig az illető tanár véleményszabadságának megsértése - szögezik le az ENSZ-raportőrök.

Ha ezeket a tervezeteket elfogadják, azzal Románia alkotmányának számos rendelkezését megsértik, továbbá a nemzetközi emberi jogokkal is szembefordulnak - írják.

A jelentéstevők a Ludovic Orban vezette kormánytól azt kérik, tájékoztassa az ENSZ-t arról, milyen intézkedéseket hoztak, hogy minden személy és csoport hozzáférjen a korának megfelelő, átfogó szexuális neveléshez, az ezzel kapcsolatos diszkriminációmentes, tudományosan megalapozott információkhoz, beleértve a nemi identitás sokféleségét is. Azt is kérik, a kormány szolgáltasson információkat arról, hogyan védi meg a transznemű személyeket az erőszaktól és a diszkriminációtól az oktatási intézményekben, beleértve a bullying, bántalmazás, stigmatizálás, kiközösítés jelenségeit is.

A román kormánynak küldött átiratot Koumbou Boly Barry, oktatási jogokért felelős különleges jelentéstevő, Irene Khan, véleményszabadságért felelős különleges jelentéstevő, Tlaleng Mofokeng, a fizikai és mentális egészséghez való hozzáférésért felelős jelentéstevő, Victor Madrigal-Borloz, a szexuális irányultság miatti erőszak és diszkrimináció független szakértője, Dubravka Simonovic, a nők elleni erőszak különleges jelentéstevője, valamint Elizabeth Broderick, a nők és lányok elleni diszkriminációval foglalkozó ENSZ-munkacsoport raportőre írta alá.

Interpellációnk az Orban-kormány felé rámutat arra, hogy mindkét javaslat kiemelten súlyos következményekkel jár az oktatásra nézve, olyan körülmények között, hogy az országban magas a tinédzserterhességek és a nemi betegségek terjedésének az aránya, gyakori a nemi alapú diszkrimináció és erőszak, a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek stigmatizálása és kitaszítása - fogalmaznak. A két tervezet sérti a nők és transznemű személyek jogait, amelyeknek biztosítására Románia nemzetközi kötelezettségeket vállalt, mint a amilyen az Isztambuli Egyezmény - áll az Accept Egyesült közleményében. (hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS