2021. április 21. szerdaKonrád
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

FRISSÍTVE: Bocsánatkéréssel feloldható lenne az Urmánczi Jenő ellen indított fegyelmi eljárás a Puckban?

2020. november 12. 11:12, utolsó frissítés: 2020. november 13. 09:40

Ha Urmánczi Jenő bocsánatot kér a Puck Bábszínháztól, akkor az igazgató állítása szerint, el fognak tekinteni a fegyelmi eljárástól – jelentette ki Csoma Botond, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.


Szerda este találkozott Emanuel Petran Kolozsvári Puck Bábszínház igazgató és Csoma Botond parlamenti képviselő; a beszélgetésen jelen volt Vákár István Kolozs Megye Tanácsának alelnöke is. A találkozón Csoma arra kérte Petrant, hogy tekintsen el a fegyelmi eljárástól, és inkább békés úton rendezzék a Puck Bábszínház és a Kolozsvári Magyar Bábszínház (KOMAB) kezdeményező csoportja között dúló konfliktust.

Az igazgató a találkozó alkalmával nyitottnak bizonyult erre a kérésére (bár meghagyta a Puck, az intézmény belső szabályzata alapján jogosan indított fegyelmi eljárást bábszínészével szemben). Csoma szerint az ilyen belső rendszabályok, amelyek megtiltják az alkalmazottaknak, hogy kritikát/véleményt fogalmazzanak meg az intézményekről, a rendszerváltás előtti időket idézik, viszont üdvözölte az igazgató azon szándékát, hogy akár békés úton is rendezni tudnák a konfliktust. Csoma unszolására pedig az igazgató meghagyta, amennyiben Urmánczi Jenő bocsánatot kér az intézmény tagjaitól, abban az esetben eltekinthetnek a fegyelmi eljárástól. (A Kolozsvári Puck Bábszínház belső szabályzata és etikai kódexe itt olvasható.)

Urmánczi Jenő a Transindex megkeresésére elmondta, egyelőre nem tudja, hogy miként fog reagálni az igazgató ajánlatára, mert azt sem tudja, hogy miből áll ez a "bocsánatkérés". Viszont egyeztetni fog az igazgatóval és tervei szerint (végre - szerk. megj.) egy asztalhoz ülnek. Urmánczi és az igazgató ugyanis jó ideje csak levélben kommunikálnak.

A találkozón arra is kitértek, hogy Petran mit szólna ahhoz, ha létrejönne a KOMAB által kezdeményezett intézmény, a Kolozsvári Magyar Bábszínház. Petran erre megjegyezte, neki ebbe nincs beleszólása, viszont nem ellenezné (egy nem is csak kolozsvári, hanem akár) regionális bábszínház létrejöttét, amennyiben e mögött valós állami támogatás van. A Kolozs Megyei Tanács az új bábszínház finanszírozásáról még nem döntött, nem is volt beterjesztve a tanácstagok elé. Vákár István szerint az önálló magyar bábszínház létrejöttéhez mielőtt tárgyalást kezdeményeznének a megyei tanácsban többséget szerző nemzeti liberálisokkal, előbb hatástanulmányra és különböző felmérésekre van szüksége az RMDSZ-nek a KOMAB részéről.

Csoma egyébként nézeteltérését is tisztázta a bábszínház igazgatójával, akivel bár személyes konfliktusa nem volt, de Petran miután az RMDSZ Kolozs megyei szervezete felkarolta a magyar tagozat ügyét, illetve támogatásáról biztosította az új bábszínház létrejöttének kezdeményezőit, a bábszínházigazgató nyílt levélben kérte számon a politikust. Azzal vádolta a képviselőt (akkori polgármesterjelöltet), hogy kampányra használja fel a konfliktust. Csoma tisztázta: az RMDSZ nem kivizsgáló szerv, hogy utánajárjanak a diszkriminációs vádak megalapozottságának. Függetlenül a választásoktól, az RMDSZ támogatja a magyar ügyeket, és ebben az esetben is kötelességének érezte segíteni az új bábszínház létrejöttét.

Ugyanakkora találkozó után, Csoma egy online találkozó alkalmával a KOMAB tagjaival is beszélt.

Arra kérte őket a fejlemények tükrében, hogy vegyék fel a kapcsolatot olyan szakemberekkel, akikkel minőségi hatástanulmányt tudnak elkészíteni. Hisz egy kulturális létesítmény létrehozása nem kis feladat. A későbbiekben pedig már kilátásban van a parlamenti képviselőnek egy találkozója Alin Tișe megyei tanács-elnökkel is, amely során az új bábszínház kezdeményezésének feltételeiről tárgyalnak majd.

Urmánczi ellen nem ez az egyetlen kivizsgálás, ami jelenleg zajlik.

Mint írtuk, azért csak Urmánczi ellen zajlik jelenleg fegyelmi eljárás a KOMAB tagjai közül a Puck Bábszínházban, mert egyedül neki van végleges munkaszerződése, másokkal (és a magyar társulat nagyobb részével is), mint Vadas László rendezővel az igazgató alkalmi vagy ideiglenes szerződést kötött. Vadas volt egyébként az a személy, akivel Urmánczi kiállt a sajtó elé és arra hivatkozva kezdeményezték az új, önálló finanszírozású bábszínházat, mert úgy érezték a Puck Bábszínház vezetése diszkriminálja a magyar tagozatot és elsorvasztja azt.

Viszont, mint korábbi cikkünkben beszámoltunk: a diszkrimináció-ellenes tanács is a bábszínészt vette elő Emanuel Petran panasza alapján. (Az igazgató által a diszkrimináció-ellenes tanácshoz elküldött, a szerkesztőségünk birtokába került panaszai itt olvashatóak. A fegyelmi eljárás kimeneteléről itt, a diszkriminációs vád részleteiről pedig itt írtunk)

----------------------------------------------------------------------------

Frissítés (1): A magyar társulat vezetője nyílt levelet fogalmazott meg az utóbbi napokban megjelent bábszínházat érintő fejleményekkel kapcsolatban: Varga Ibolya: „amennyiben bosszúhadjáratról beszélünk, úgy az a Puck Bábszínház és személyem ellen folyik”

Frissítés (2): Több kérdést is felvet az a kérdőív, amelyet a Puck Bábszínház magyar tagozatának vezetője adott át a társulat tagjainak a mai gyűlés során. A kérdőív ugyanis szervesen kapcsolódik az új bábszínházhoz, aminek létrehozása egyelőre még mindig csak tervben van. Ennek ellenére, miután Csoma Botond és Emanuel Petran bábszínház igazgató találkoztak, az alkalmazottakon egyfajta igényfelmérést végeztek, talán abból kifolyólag, hogy megtudják, kinek a helyére kell majd új alkalmazottat keresni. Legalábbis más okát egyelőre nem tudjuk annak, hogy miért érdekelné a Puckot az alább olvasható kérdéssor:

Varga Ibolya kérdőíve a magyar társulathozVarga Ibolya kérdőíve a magyar társulathoz


Frissítés (3): Varga Ibolya szerkesztőségünkhöz eljuttatott levelében elmondta, a közvélemény kutatást nem a „Puck” vezetősége végezte, amint azt a cikk szerinte állítja, hanem a vezetőség engedélye és tudomása nélkül.

„Tettem ezt jó szándéktól vezérelve, egy improvizált társulati gyűlésen, amiről nem készült jegyzőkönyv és hangfelvétel, mert őszinte beszélgetésnek szántam a kollégákkal egy olyan kérdésről ami mindannyiunk sorsára kihathat. Ezért, ez a kérdőív nem »egy alkalmazottakon végzett igényfelmérés abból a célból, hogy kinek a helyére kell majd újat keresni« – ahogyan Önöket tájékoztatták, hanem a társulat minden tagjának véleményére őszintén reflektálni kívánó közvélemény kutatás a tisztánlátás és tissztességes tájékoztatás céljából. Talán éppen ezért nincs ínyére az önjelölt szószólóknak. Még kiderülhet, hogy az »önállósodáshoz« vezető elképzelések a társulaton belül igen eltérőek” – írta Varga Ibolya. (hírszerk.)

Előzmények:
Diszkrimináció-ellenes kivizsgálás a diszkrimináció vádlójával szemben:
Elhalasztották Urmánczi fegyelmi kivizsgálását a Pucknál, de a CNCD-nél is ő került a célkeresztbe

Portik Zoltán melletti szolidaritás, Urmánczi fegyelmi eljárása:
A kolozsvári bábszínház-affér: újabb áldozata van az ügynek, de előrelépés nincs

A KOMAB augusztusi sajtótájékoztatója:
Puck Bábszínház: a magyar tagozat kettészakad, de a vádak közül, mi igaz?

A Puck Bábszínház sajtótájékoztatója:
Cáfolat vagy csak újabb feldobott labda a Puck Bábszínház ügyének fejleménye?

Nyilatkozatháború:
Reagált a Puck Bábszínház magyar tagozatvezetőjének kijelentéseire a KOMAB
KOMAB: A Puck Bábszínházban a megfélemlítés a módja annak, hogy ne legyen kritika
Varga Ibolya: a diszkrimináció súlyos vád, amit dokumentumokkal és tényekkel kívánok megcáfolni

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS