2021. április 19. hétfőEmma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kolozsvári CFR: figyelembe fogjuk venni a város magyar közösségének kívánságát is

2020. november 13. 15:51, utolsó frissítés: 15:51

Válaszolt a Román Állami Vasúttársaság (CFR) kolozsvári regionális kirendeltségének igazgatója, a kolozsvári állomás épületére kihelyezett Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonal 150 évvel ezelőtti építésének emléket állító, de kizárólag csak román nyelven feliratozott emlékplakettjének ügyében.


A kolozsvári CFR úgy tűnik ugyan „jóindulattal”, de időhúzásra alkalmas módon kezeli Csoma Botond parlamenti képviselő kérését.

A román államvasutak területi igazgatója, Vasile Daniel Rada Transindex birtokába került – válaszlevelében ugyanis kiemelte: tekintettel az emlékplakett történelmi múltjára, a kolozsvári állomás épületének déli homlokzatán elhelyezett plakett ügyében, figyelembe fogják venni Kolozsvár magyar közösségének kívánságát, és a költségvetési keret illetve a szükséges szakvéleményezés függvényében magyar nyelvű emléktáblát is felállítanak majd.

A parlamenti képviselő azzal a kéréssel fordult szeptember 30-án a CFR kolozsvári regionális kirendeltségéhez, hogy a román nyelvű tábla mellett magyar nyelven is emlékezzenek meg a vasútvonal 150 éves évfordulójáról.

Csoma azt kifogásolta, hogy a kolozsvári pályaudvar főépületén szeptember 7-én elhelyezett tábla, amely 1870 őszének meghatározó eseményére utal, nem árulkodik sem interkulturalizmusról, sem pedig az egykori Osztrák–Magyar Monarchiára jellemző többnyelvűségről, hisz kizárólag román nyelven emlékezik meg a múltról.

A képviselő nemcsak ezt kérte számon a CFR-en, hanem az egykori Osztrák-Magyar Monarchiabeli állomásfőnökök neveit tartalmazó táblát vagy pótlást is, ami régi tartozása a CFR-nek a magyar közösség felé

Heves indulatokat váltott ki ugyanis a magyar és a román közösség tagjaiból, amikor olyan márványtáblát helyezett el a CFR, ahol a román állomásfőnökök nevei mellett, az 1870 és 1945 közötti időszakban (vagyis az Osztrák–Magyar Vasúttársaság, később a Magyar Királyi Államvasutak működése idején) a magyar és német származású igazgatók neveit ismeretlenként tűntették fel. A vasúttársaság kolozsvári kirendeltségét történelemhamisítással vádolták ezügyben és a táblát levették, hogy pótolják a hibát.

A román államvasutak területi igazgatója ennek kapcsán Csoma Botondnak megírta, 2014 óta azért nem helyezték fel ismét a márványtáblát, mert az emlékplakett névsora még nem teljes. Már pedig, hogy elkerüljék az ezzel kapcsolatos további panaszokat, csak akkor helyezik fel újra, ha az összes állomásfőnök nevét tartalmazza.

Vasile Daniel Rad biztosította a képviselőt arról, hogy a kolozsvári kirendeltség megteszi a szükséges lépéseket a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) felé, hogy hivatalos válasz útján, megerősítést kapjanak a kolozsvári állomásnál dolgozó állomásvezetők listájáról. Állította, a MÁV-tól eddig hivatalos úton nem érkezett hozzájuk olyan információ, amely a vasúttársaság archívumának kutatása alapján megerősítené a különböző újságokban vagy online felületeken megjelent állomásfőnökök nevét (amelyet Csoma Botond, történészi segítséget igénybe véve, már két éve elküldött a CFR-nek – szerk. megj.). Viszont az igazgató meghagyta, a MÁV Zrt. válaszának beérkezése után megteszik a szükséges lépéseket és pótolják, ismét felhelyezik a táblát.

Csoma Botond most azt tervezi, hogy a CFR által adott válaszokban említett intézkedésekre ismét rákérdez, hogy végre a magyar és a német állomásfőnökök nevei is megjelenhessenek az új márványtáblán.


De mi a helyzet a hivatalos forrással?

A a MÁV debreceni területi igazgatóságának állítása szerint már 2015-ben elküldték a CFR-nek a szükséges adatokat, hogy a közfelháborodást kiváltó táblát, kipótolva, visszahelyezhessék. Tájékoztatásuk szerint a MÁV archívumában elvégzett kutatás során az 1877–1879, az 1887–1919 és az 1941–44 közötti kolozsvári állomásfőnökök nevét és működésük évét sikerült kideríteni.

A CFR szóvivője, Oana Brânzan meg is erősítette a Krónikának, hogy megkapták a MÁV-tól igényelt adatokat. Ugyanakkor a Krónika online 2017-es cikkéből kiderül a CFR sajtóosztálya szerint az 1919 és 1940 közötti időszakból nem áll a vasúti társaság rendelkezésére hivatalos adat a kolozsvári pályaudvart igazgató állomásfőnök nevével kapcsolatban.

A lap megjegyzi: a jelzett időszakban a regionális igazgatóság Romániához tartozott. Ekkor egyébként a Krónika szerint a kérdéses időszaktól a CFR eltekintett volna. Arra hivatkozva nem helyezték fel újra a plakettet, hogy 2017-ig még nem kaptak választ – a kulturális minisztérium megyei kirendeltségéhez tartozó műemlékvédelmi bizottságtól – arra a kérdésükre, hogy milyen engedélyekre van szükségük a plakett ismételt leleplezéséhez.

A CFR-es táblaügynek tehát mindössze egy újabb állomása van kipipálva, a megnyugtató lezárást azonban a Román Állami Vasúttársaság, úgy tűnik, szándékosan elodázza. (hírszerk.)
Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS