2021. március 1. hétfőAlbin
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mit tudunk az orvosról, aki megpróbálta kimenteni betegeit a tűzből?

2020. november 15. 01:24, utolsó frissítés: 11:47

Ioan Cătălin Denciuról nem sikerült egyelőre nagyon sok mindent kiderítenie a sajtónak. Nelu Tătaru egészségügyi miniszter annyit elárult, hogy egyetemi kollégák voltak, azaz mindketten a Grigore T. Popa Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen végeztek Iasi-ban.


Az orvos koráról kétféle adatot is közöl a sajtó. Egyesek szerint 42 éves az orvos, mások szerint 48. Mivel Tătaru is 48 éves, elképzelhető, hogy egy újságírók azt hitték, nem csak egyetemi társak, hanem kimondottan évfolyamtárs volt a két orvostan-hallgató.

Ioan Cătălin Denciu, a hősiesen helyt álló orvos. Forrás: FacebookIoan Cătălin Denciu, a hősiesen helyt álló orvos. Forrás: Facebook


A Ziarul de Vrancea azt is tudni véli, hogy a jelenleg Piatra Neamțon élő és dolgozó orvosnak a szülővárosa Focșani, egy másik moldovai megyeszékhely, innen került el Denciu doktor először Iașiba, majd Piatra Neamțra.

Az aneszteziológiára és intenzív terápiára szakosodott orvos főorvosi beosztásban dolgozik abban a megyei kórházban, ahol a tragikus baleset történt. A baleset körülményeit összerakni próbáló kórházigazgató, Lucian Micu szerint az ügyeletes orvos először abból a kórteremből helyezte biztonságba a betegeket, ahol nem volt tűz, majd utána megpróbálta kimenteni azokat is, ahol már égtek a különböző berendezések. Ekkor történt a tragédia, mert a rajta lévő műanyag védőruházat lángra kapott, és gyakorlatilag ráégett a testére.

A súlyos égési sérüléseket szenvedett orvost előszöt Iașiba szállították, majd onnan a Román Légierő különgépével Bukarestbe, ahonnan egy belgiumi katonai kórházba vitték.

Ioan Cătălin Denciu orvos Facebook-oldalán egyetlen profilkép elérhető jelenleg, valószínű, hogy a család így próbál védekezni a feléje irányuló túlzott figyelem ellen. Az újságíróknak mindössze annyit sikerült megtudniuk, hogy Denciu doktor felesége is orvosnő, szülész-nőgyógyász, és a házaspárnak két gyereke van. (ziaruldevrancea/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS