2021. február 25. csütörtökGéza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiderült, az engedély nélküli módosítások elvégzése után, a baleset napján költöztették át a betegeket az újonnan kialakított részlegre!

2020. november 16. 13:06, utolsó frissítés: 13:08

Éles vita zajlik arról, hogy volt-e vagy sem engedélye a kórháznak a végrehajtott módosítások elvégzésére. A kórház vezetősége azt állítja, hogy igen, a kormányfő és a nyomozók azt mondják, hogy nem. Az engedélyek meglétéről zajló vita hátterében az áll, hogy a kórház menedzsere a PSD tagja és a Neamț megyei önkormányzatot is szociáldemokrata politikus vezeti, és emiatt a párt vezetősége attól fél, hogy ismét a szocdem alakulaton fogják számon kérni ezt a tragédiát is, akárcsak a Colectiv klubban történteket 5 évvel ezelőtt.


A Neamţ Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vasárnap késő esti közleményben erősítette meg, hogy a Piatra Neamţ-i kórházban a baleset napján hatósági engedély nélkül végeztek átalakításokat. Az általuk összeállított eseménysorból világosan kiderül, hogy mi történt az intenzív osztályon.

• A Piatra Neamț-i Megyei Sürgősségi Kórház mielőtt ezt az egészségügyi egységet COVID-19 támogató kórháznak jelölták volna ki, az egészségügyi minisztérium 555/2020-as számú, későbbi módosításokkal és kiegészítésekkel rendelkező engedélyével működött, az épület második emeletén 24 ággyal.

• 2020. március 26-án a Piatra Neamț megyei sürgősségi kórház jóváhagyást kért a Neamț megyei DSP-től az intenzív osztály szerkezetének megváltoztatása érdekében, az alábbiak szerint: 10 ágy a koronavírussal fertőzött pozitív betegek számára, akiket intubálni kell – a harmadik emeleten működjék tovább; 24 ágy a második emeleten pedig a fertőzésgyanús, eredményre váró betegek és negatív teszttel rendelkező, de intenzív kezelésre szoruló betegek számára. Ezt a kérést jóváhagyta a DSP.

• 2020.04.13-án a Piatra Neamț Megyei Sürgősségi Kórház új szerkezetmódosítási kérelmet iktatott, amely nem az intenzív osztályra vonatkozott. Az egészségügyi egység ezzel az új engedéllyel működött, 2020. november 14-ig.

• Az intenzív osztály kapacitásának növelése érdekében a COVID-19 pozitív betegeket ellátó részlegen a funkcionális szerkezetet egy fal megépítésével módosították. Így már nem 10, hanem 16 koronavírusos, intubálásra szoruló beteget tudtak kezelni. Addig a pozitív betegeket a harmadik emeleten kezelték. E változásokhoz az egészségügyi egység azonban nem kérte a Neamț Megyei Közegészségügyi Igazgatóság jóváhagyását.

• Ez a módosítás és a pozitív Covid betegek áthelyezése a harmadik emeletről a második emeletre előzetes értesítés nélkül, 2020. november 14-én történt.


Ludovic Orban miniszterelnök a beavatkozásokat irányító országos központ Ciolpani-ban összehívott gyűlésén tisztázta, hogy a berendezéseket nem a közegészségügyi igazgatóságok, és nem is a katasztrófavédelmi hatóságok ellenőrzik, hanem a kazánok, nyomástartó edények és emelőberendezések ellenőrzésével foglalkozó állami felügyelet (ISCIR), ha 25 milliméteresnél nagyobb átmérőjű csövekről van szó. Az oxigéntöltő állomások állapotát szintén rendszeresen meg kell vizsgálni és működésüket jóváhagyni - szögezte le.

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a Facebookon tett közzé több dokumentumot, ezzel a kísérő szöveggel: „A liberálisok manipulációjának és hazudozásának véget kell vetni! Íme a DSP engedélye, amely igazolja, hogy a Neamţ megyei kórház második és harmadik emeleti intenzív osztálya törvényesen működött. Orban és Neamţ megye prefektusa fejezze be a hazudozást, mutasson tiszteletet azok iránt, akik meghaltak!” – írja Ciolacu. Csakhogy a PSD elnöke által bemutatott engedélyek nem a szombati napon végrehajtott átalakításokra, hanem korábbi munkálatokra vonatkoztak.

Illusztráció: Erkan Utu from Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS