2021. október 17. vasárnapHedvig
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az egészségügyi rendszer áldozatairól emlékeztek meg Bukarestben

2020. november 17. 14:26, utolsó frissítés: 14:26

Az elavult, túlterhelt és rosszul szervezett román egészségügyi rendszer áldozatainak emlékére szervezett néma tüntetést kedden a Sanitas egészségügyi szakszervezet Bukarestben, a kormány székháza előtt.


Az érdekvédelmi szervezet az utóbbi hetekben többször rendezett tiltakozó megmozdulást az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás miatt: "a kimerültség tüntetésein" a veszélyességi pótlék kiterjesztését, a 2022-re előirányzott béremelés előrehozását, megfelelő védőfelszerelést és a megüresedő állások felszabadítását követelték a koronavírus-járványra hivatkozva.

A Sanitas most a tíz halálos áldozatot követelő Piatra Neamț-i kórháztűz miatt megszakította bérkövetelő akciósorozatát, de térfoglalását nem mondta le, hanem a román egészségügyi rendszer hiányosságainak áldozatairól rendezett megemlékezést.

A járványügyi intézkedések miatt a megmozduláson csak száz - fehér védőruhába öltözött, fekete léggömböket tartó - aktivista vett részt, "Ne hagyjátok meghalni az egészségügyet!" feliratú táblákat emelve a magasba. A szakszervezet közleményében arra figyelmeztette a döntéshozókat, hogy a tragédia Románia bármelyik kórházában megismétlődhet a megfelelő orvosi felszerelések hiánya, a romos infrastruktúra és az egészségügyi személyzet túlterheltsége miatt.A Sanitas szerint az örökös kapkodás, az állandó felszerelés- és szakemberhiány és a túlpolitizált menedzsment krónikus betegségeiben szenvedő egészségügyi rendszer is gyógyításra, átfogó ágazati reformra, átgondolt és végigvitt megújulásra szorul. A szakszervezet szerint kötelessége tiltakozni, mert hallgatása a döntéshozók "cinkosává" tenné az egészségügyi rendszer tönkretételében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS