2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Mától Romániában is szűri az álhíreket a Facebook

2020. november 17. 18:01, utolsó frissítés: 18:01

Az AFP francia hírügynökséggel partnerségben igyekszik a Facebook gátat szabni az álhírek terjedésének Romániában. Ilyen jellegű ellenőrzést – 60 partnerszervezet segítségével – világszerte 80 nyelven végeztet a leglátogatottabb közösségi platform.


Nálunk egyelőre úgy működik majd a rendszer, hogy a reklamált tartalmakat az AFP egyik újságírójával ellenőriztetik le. Amennyiben azt a választ kapják, hogy valótlanságokat tartalmaz a megosztott cikk, ezt a Facebook jelzi a „News Feed”-ben.

Ezzel párhuzamosan jelentős mértékben korlátozza az illető tartalom terjesztésének lehetőségét, és a felhasználóknak is jelzi, hogy álhírgyanús kontentről van szó. Komoly korlátozások elé néznek továbbá azok a portálok, melyek gyakran próbálkoznak álhírek terjesztésével. Esetükben nagymértékben lecsökkentik a hírek terjesztésének lehetőségét, és megszüntetik azt a lehetőségüket, hogy pénzt keressenek a tartalmaik terjesztésével.

A g4media.ro szerint jogorvoslatra is lesz lehetőség, ha valakinek reklamálnivalója lesz, azt a hírt ellenőrző (és azt fake news-nek minősítő) szakértőhöz irányítják, hogy tisztázhassa az esetet. (g4media.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Glen Carrie/unsplash.com


Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS