2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Vesztegzár-ellenes tüntetést hirdetett Szatmárnémetiben egy politikus

2020. november 18. 11:04, utolsó frissítés: 11:04

Az AUR (Alianța pentru Unirea Românilor – Románok Egyesüléséért Párt) helyi politikusa hirdetett tiltakozó megmozdulást a Szatmár megyei prefektúra elé.


Iulian Câcău szerint felháborító és igazságtalan, hogy Szatmárnémetit csütörtöktől vesztegzár alá helyezik. Holott a szatmári megyeszékhelyen hivatalosan mindössze 7,4 ezrelékes a fertőzöttségi arány, miközben Kolozsváron ez az érték 9,04, Temesváron pedig 8,23 ezrelék – a két utóbbi város esetén viszont nem hirdettek karantént.

Nem fogadom el, hogy a megye prefektusa tönkre tegye a gazdaságot csak azért, hogy növekedjen Orban szemében! A HORECA szektor (vendéglátóipari egységek – a szerk.- megj.), a szépség- és a szórakoztató ipar a csőd szélén áll! Ez nem politikai akció, hanem egy civil megmozdulás, és mindannyiunknak morális kötelessége, hogy részt vegyen benne! Minél nagyobb számban, maszkban vagy anélkül! KÖVETELJÜK VISSZA A SZABADSÁGUNKAT!” – írta a kezdeményező közösségi oldalán.

A szombaton 16 órára meghirdetett tüntetésről szóló Facebook-eseménynél egyébként tegnap este óta közel 600-an jelezték, hogy részt vesznek rajta (legalábbis a „részt veszek” opcióra kattintottak) és kb. másfél ezren érdeklődtek a megmozdulás iránt.

Az AUR nevű politikai pártot egyébként 2019. szeptemberében alakították meg Nagy-Britanniában, és a kezdeményezők szándéka szerint „a diaszpóra pártja”-ként működik. Jobboldali, keresztény, konzervatív, hazafias alakulatként határozza meg önmagát. Céljai közé tartozik a románok egyesítése, a külföldön élők hazavonzása, Románia és Moldova egyesítése.

Az alakulat részt vett a szeptemberi helyhatósági választásokon, és zömében külföldre költözötteket szerepeltetett a listáin. Összesen 3 polgármesteri tisztséget és 79 helyi önkormányzati képviselői helyet nyertek el. A megyei önkormányzatba sehol sem jutottak be, nem sikerült ez Iulian Câcăunak sem Szatmár megyében. Câcău egyébként a decemberi választásokon parlamenti képviselői mandátumért száll versenybe.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS