2020. november 28. szombatStefánia
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Három fázisban adják majd az oltást. Kire mikor kerülhet sor?

2020. november 18. 17:57, utolsó frissítés: 17:57

Valeriu Gheorghiță katonaorvos, akit a Romániában esedékes oltási kampány feleősének neveztek ki, az EuropaFM-nek nyilatkozva elmondta, hogyan kategorizálták azokat, akik koronavírus elleni vakcinát kaphatnak. Kifejtette: három fázist különítettek el.


Nyilvánvaló módon legelsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg az oltást, őket követik azok, akik a veszélyeztetett kategóriákba tartoznak. Még az első fázisban megkapják a vakcinát az állami gondozott gyerekek és az idősotthonokban élők. Őket pedig azok követik, akik olyan munkakörben dolgoznak, melyek fontosak az ország működőképességének megőrzése szempontjából: szállítás, energiaellátás, élelmiszerellátás, ivóvízellátás, hulladékkezelés, honvédelem és tanügy.

A második fázisban kaphatják meg az oltást mindazok, akik az átlagnál jobban veszélyeztettek a járványos betegségek tekintetében, azaz az idősek és a kicsi gyerekek.

A lakosság többi része csak ezt követően juthat hozzá a vakcinához (ez lesz majd a harmadik fázis).

Gheorghiță elmondta: Románia az Európai Unió beszerzési rendszere keretében kb. 10 millió adag vakcinát foglalt le.

Az oltási kampány részletei ki vannak dolgozva, erről Klaus Johannis beszélt még tegnap, a műveletről pedig – ígérete szerint – a jövő hét során nyújtanak alapos tájékoztatást. (EuropaFM, hírszerk.)

Nyitókép: CDC/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

ItthonRSS